Италија: Тишину прекидају само сирене амбулантних кола и црквена звона

Италија, европска држава која је најтеже погођена корона вирусом, суочила се неуобичајеном тишином, пустим улицама и затвореним радњама
italija
Фото: Tanjug/Freeimages.com/ilustracija

ЂЕНОВА: Живот у Италији постао је непрепознатљив након што је за мање од осам недеља више од 90.000 хиљада људи заражено вирусом Ковид-19 у тој земљи, а грађанима уведене строге мере карантина, налик кућном притвору, у циљу спречавања ширења тог вируса.

Италија, европска држава која је најтеже погођена корона вирусом, суочила се неуобичајеном тишином, пустим улицама и затвореним радњама, пошто њени грађани већ недељама не напуштају своје домове због строгих мера карантина које је увела италијанска влада у циљу сузбијања вируса.

Барови и ресторани су затворени, улични живот и жагор на трговима су утихнули, туриста више нигде нема, а цркве старе више векова су затворене за јавност, јавља специјални извештач Тањуга из Италије.

Након три недеље боравка у кући под пооштреним мерама владе чак и шетња до локалног супермаркета постала је задовољство иако су испред многих продавница редови у којима Италијани чекају за улазак, поштујући правила о међусобној удаљености, дуги чак више стотина метара.

Продавци у радњама и на пијацама користе заштитне маске и рукавице за једнократну употребу, а у малим локалним продавницама улази један по један купац, док остали чекају свој ред на удаљености од барем једног метра.

Грађани су све забринутији, песме се више не чују са прозора и тераса, влада тишина коју прекидају само сирене амбулантних кола, звук црквених звона, а неретко и хеликоптера.

Контрола на улицама је појачана, није дозвољено кретати се у групама, све радње које не спадају у неопходне, као што су прехрамбене продавнице и апотеке, су затворене, а из једног домаћинства у набавку може отићи само једна особа.

Живот какав су Италијани познавали је обустављен и након неколико недеља изолације недостају "ситна задовољства", попут одласка у парк или на кафу са пријатељима.

Уместо традиционалне јутарње куповине кроасана или одласка на поподневни аперитив Италијани то сада припремају у својим домовима, а понекад им се пријатељи придруже преко Скајпа.

Према мерама које је италијанска влада увела да би спречила ширење вируса, сви грађани морају бити у својим домовима изузев одласка у куповину намирница, у апотеку, код лекара или на посао, уз попуњен формулар којим се образлаже разлог напуштања места пребивалишта.

Проток робе није обустављен и упркос забринутости грађана у прехрамбеним продавницама није дошло до несташице хране. Ипак, све више људи осећа економске последице пандемије услед губитка зараде и постоји опасност да многи неће имати новчаних средстава за намирнице.

Италију, која се током претходних пет година суочила са разарајућим земљотресом, неколико поплава и урушавањем моста, погодила је нова криза, званичници оцењују да ће "појединци и економија земље" осетити велике последице изолације због пандемије корона вируса.

Италијанска влада се нада да вирус успорава, али страхује од нових жаришта на југу, где су болнице лошије опремљене него на економски напреднијем северу.

За само недељу дана број заражених је у региону Пуља, „потпетици“ Апенинског полуострва, повећан са око 400 на више од 1.000.

Свакога дана у 18 часова чланови породице се окупе испред „малих екрана“ због саопштења италијанске Цивилне заштите о броју новооболелих и умрлих који звучи попут ратног извештаја.

У Италији која има више од 60 милиона становника тренутно се на вирус Ковид-19 тестирају само они који имају сиптоме јер лабораторије нису у могућности да обраде већи број тестова, због чека се процењује да заражених има вишеструко више.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести