Обраћање Иванова, уз бурно реаговање посланика позиције

СКОПЉЕ:  Македонски председник, Ђорђе Иванов, одрзао је данас своје последње годишње обраћање посланицима, а његове поруке су изазвале бурно негодовање посланика владајуће већине окупљене око СДСМ, посебно његов позив да не подрже Преспански споразум што је, пренели су македонски медији, створило непријатну атмосферу у парламенту.
Djordje Ivanov Foto: Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

Иванову на пролеће истиче мандат и више нема право да се кандидује.Обраћање Иванова бојкотовали су посланици албанске партије ДУИ, Али Ахметија, а посланици владајуће коалиције окупљене око СДСМ, Зорана Заева, су му непрестано добацивали, правили буку или му уопште нису поклонили пажњу, па је председник у више наврата морао да интервенише.

Посебно бурне реакције посланика владајуће већине изазвало је помињање Преспанског споразума, Закона о језицима, Споразума о добросуседским односима са Бугаском, те тзв. "тиранска платформа"."Молим вас, слушајте ме, ја вас слушам целе године", реаговао је Иванов на реакције посланика.

У једном тренутку је чак позвао посланике да смире своје, како је рекао, личне фрустације, те упозорио да таквим понашањем показују ниво културе и срамоте се пред целим дипломатским кором, који је био присутан у Собрању.Иванов је, између осталог, оптужио владу да уцењује посланике најновијим изменама Закона о амнестији.

"Моја амнестија је била помирење помиловањем, и ваше пружање подршке уставним променама путем уцене", казао је македонски председник.Иванов је констатовао да је за време владе Заева Македонија од државе претворена у "државу нестајања".

„Већина посланика у Скупштини не поштује јавност. Ви сте поткопали Устав и законе. Ризично је имати дом са уништеним темељима. Република Македонија је трајна корист за македонски народ, а грчким споразумом то се релативизује", рекао је Иванов, који је, иначе, одбио да потпише закон о том споразуму који су летос потписаи Грчка и Македонија.

Према његовим речима, Преспански споразум је крај постојања Македоије, трговање, како је рекао, именом и језиком те земље.Он је рекао да још има наду да посланици неће гласати за тај споразум.Говорећи о Закону о језику, који је, према одлуци Собрања, увео албански језик као други званични језик у Македонији, Иванов је рекао да је то учињено ван сваке правне правне процедуре.

"Вратио сам га, нисам га потписао јер сам имао низ примедби. Поднета је због тога кривицна пријава против мене, али нисте имали снаге да је потпишете. Хтели сте кривичном пријавом да ме натерате да потпишем нешто што није у складу са Уставом. Поштујем све нације, и Албанце, Турке и остале, али противуставни закон не може да уједини македонско друштво", рекао је Иванов.Македонски председник је упзорио да ће због тога многи уџбеници из историје бити забрањени. 

"Најављено је да ће забранити етничку припадност у попису становништва. Који је смисао пописа без етничке припадности? Да ли је Охридски оквирни споразум безвредан са овим пописом? Да ли је заборављено да без етничке припадности не постоји Охридски оквирни споразум? Слушам родитеље који питају да ли могу да певају македонске песме а да не буду обележени. Не можете волети Македонију, ако не волите Македонце и македонски народ", поручио је Иванов.

Истакао је да са Преспанским споразумом, македонском народу се ускраћују права, а македонска држава демонтира са тзв. ''иранском платформом и Законом о језицима''.Осврнувши се на недавно усвојени Закон о амнестији, Иванов је рекао да га је, иако је тај акт преседан, потписао јер је желео да открије намере владајуће коалиције и због оних грађана, патриота који воле Македонију.

"Национално помирење ће се десити када сви будемо тражили опрост када направимо грешку, и када будемо могли да праштамо", рекао је Иванов.Иначе, обраћање Иванова поздравили су само посланици појединално наутицајније опозиционе партије ВМРО-ДПМНЕ.

Иванов за опозицију конзистентан, за власт дрзак 

СКОПЉЕ: Последње годишње обраћање македонсог председника, Ђорђа Иванова, посланицима изазвао је различита реаговања владајуће већине и опозиције о кључним политичким питањима као што је Преспански споразум, Закон о језицима и тзв. "тиранска декларација". 

Влада је оценила да је Иванов својим порукама показо да је одлучан да истраје на подели македонског друштва, док га је део аналитичара оптужио да има двоструке стандарде."Ширећи неистине и мржњу својим обраћањем македонској јавности, председник Иванов наставља да дели грађане Македоније и омета њихов напредак", саопштила је влада Зорана Заева.Иванов, кажу, може да говори само о неуспеху свог мандата, јер је земља на путу успеха.

"Иванов не верује у своју земљу и свој народ, али да би то прикрио, конструише измишљотине да је жртва неке врсте активности против њега без икакве основе. То је учинило да се председник Иванов заглави у прошлости, да остане пасиван, дефокусиран, без јасног европског и евро-атлантског програма. Иванов је политичар који није посвећен стратешким интересима земље", наводи се у владином саопштењу.

Из владајуће СДСМ су саопштили да је председник Иванов десет година био марионета ВМРО-ДПМНЕ, а добра вест је да ће отићи следеће године.Сличан став има и албанска партија ДУИ, иначе, мања чланица владајуће коалиције, чији посланици су бојкотовали председниково обраћање.У ДУИ кажу да је добро да је ово било последње обраћање председника Иванова.

Из појединачно најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ кажу да је Иванов остао конзистентан политичар који поштује приципе за које је и добио поверење грађана.Сматрају да је управо пропали референдум о уставним променама и Преспанском споразуму, говори о, како кажу, политичкој зрелости Иванова, пренела је телевизија Сител."Иванов је имао поруке у којима су откривени његови двоструки стандарди", сматра аналитичар Сефер Тахири.

Тахири објашњава да је Иванов истакао да је посвећен чланству Македоније у ЕУ и НАТО-у, да верује да ће ЕУ донети просперитет, а Алијанса сигурност, али је истовремено на све могуће начине настојао да спречи усвајање Преспанског споразума, без којег та бивша југословенска република неће моћи у европске интеграције.

О односу председника према Закону о језицима, Тахири сматра да је Иванов показао да није председник свих грађана, односно Албанаца, јер су његови ставови у супротности са унутрашњим интеграционим процесима. 

"Покушао је чистом манипулацијом да покаже да је промоција албанског језика претња македонском језику. Ако Иванов сматра да је амнестија законодаваца усмерена на пружање подршке уставним променама како би се променило име ''уцењивањем'', онда је учесник у овој операцији својим експлицитним потписом за проглашење закона''", рекао је Тахири.

Тахири каже и да је Иванов у свом обраћању указао на чињеницу да у земљи постоји цензура у многим сферама.

"Ово је став који долази од председника који је тих 12 година ћутао за све облике и начине врхунске политичке контроле у сфери медија, културе и другим деловима друштва..., коју реализује ВМРО-ДПМНЕ. Једина примедба коју може да се узме у обзир је захтев да се одржи попис становништва који неће негирати право грађана да изразе своју етничку припадност“, рекао је Тахири.

"Иванов није рекао ништа ново из онога што смо већ чули од њега након промене власти у Македонији", каже професор Ђорђи Спасов. У свом обраћању се препознају карактеристике комуниста, националиста, нарциса ...Спасов сматра да је Иванов злоупотријебио обраћање како би замерио члановима владе и посланицима већине и осудио их за националну издају, за двоструке стандарде, за уништавање државе.

Иванов је, каже Спасов, само још једном потврдио колико је велика разлика у ставовима о начину решавања најзначајнијих питања између нове већине и њега као јединог остатка пораженог режима Груевског, који и даље живи са уверењем "Македонија - то сам ја".

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести