Беч: Помен жртвама НАТО агресије на СРЈ, група Украјинаца ометала скуп

БЕЧ: Помен жртвама НАТО агресије на СР Југославију 1999. године “Да се никад не заборави”, одржан је на Штефансплацу у центру Беча, на 23. годишњицу од почетка бомбардовања наше земље.
b
Фото: Tanjug/ Zoran Mirković

Као и сваке године, помен је организовао Српско-аустријски покрет солидарности, а окупљени су упалили свеће за све жртве и минутом ћутања одали пошту страдалима.

Окупљенима су се обратили председник Српско-аустријског покрета солидароности Лазар Билановић, као и бројни пријатељи Србије из Аустрије, међу којима и историчар Ханес Хофбауер.

Драган Жутић, Србин који ради у центру Беча, од првог дана агресије 1999.године, био је на свим протестима током агресије и свим поменима жртвама, а за Тањуг каже да се мора одржавати помен, јер се жртве не смеју заборавити.

Треба се сећати жртава, али сваке године све је мање људи. Узалуд причати да их никада нећемо заборавити, када на помен мало људи долази. Проблем је што Срби брзо заборављају и брзо праштају…, рекао је он.

Историчар Ханес Хофбауер истакао је да је агресија НАТО на СРЈ била преседан, који је прекинуо је мир у Европи.

Данас имамо проблем, у медијима, када је почео рат у Украјини, који треба осудити, каже се да је то први рат у Европи. Имали смо преседан 1999. године, а да је тада међународна заједница тако устала против НАТО агресије, да је Аустрија поставила српску заставу ту где је сада украјинска, на катедрали Штефансдом…, рекао је Хофбауер.

Фото: Tanjug/ Zoran Mirković

Помен српским жртвама у центру Беча ометала је група младих Украјинаца, који су развили своје заставе, што окупљењенима није сметало, али су одмах после одавања почасти жртвама НАТО агресије, гласним паролама почели да ометају скуп, а један од њих је покушао и да се попне на бину.

Полиција, које у први мах није било у већем броју у обезбеђивању скупа, тада је реаговала, и удаљила најгласније провокаторе, док је остале одвојила од српског скупа, који је био уредно пријављен.

Након извесног времена, млади Украјинци су се повукли.

Један од присутних Срба, Ратомир Милосављевић, истиче да сваке године обележава 24. март, а да је сада, каже, неко послао децу да провоцирају тај скуп сећања.

Трагедија је да се овакав скуп провоцира. Украјина проживаљава тешке тренутке и ту нема збора, али није ред да нас провоцирају када се сећамо нашег бола, рекао је он.

Сви говорници на бини послали су поруке против сваког рата, па тако и против рата у Украјини.

У Српско-аустријском покрету солидарности кажу да овим поменом одају пошту свим жртвама НАТО агресије, страдалој деци, Милици Ракић, Сањи Миленковић и свима који су тада изгубили животе, и тиме дижу глас за поштовање Резолуције Савета безбедности УН 1244 и међународног права, које мора да важи за све државе, данас и увек.

Такође, захтевају правду за недужне цивилне жртве и обештећење НАТО.

На скупу је истакнуто и да је пре тачно 23 године, 24.марта 1999. године, НАТО је извршио прву агресију у својој историји, на једну суверену државу, без мандата УН, што представља кршење међународног права.

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести