Домаћинству са највише ласта тона кукуруза

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије пету годину за редом организује такмичење „Домаћинство које су ласте изабрале“.
Друштво за заштиту и проучавање птица Србије
Фото: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

Домаћинство са највише активних гнезда сеоских ласта биће награђено победничким признањем и тоном кукуруза, а сва остала домаћинства која су учествовала у такмичењу добијају шансу у извлачењу „Срећно гнездо“ у којем могу освојити ваучер за куповину садница воћа. Пријаве су отворене до 7. јуна 2021.

- Циљ овог традиционалног такмичења је да укаже на чињеницу да су природа, у овом случају сеоске ласте, и мала сеоска домаћинства која се пољопривредом баве на традиционалан начин угрожена и да им прети нестанак услед замирања села и притиска који ствара модерна пољопривреда. Зато желимо да похвалимо и наградимо мала домаћинства која својим опстајањем на селу, трудом и љубављу омогућавају опстанак сеоских ласта и природе  - каже Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Да би учествовали на такмичењу учесници морају ове године да поседују најмање једно или више активних (заузетих) гнезда сеоских ласта у свом домаћинству.

Учесници морају да пријаве стваран број активних гнезда сеоских ласта. Жири ће проверити веродостојност пријављеног броја гнезда. Када жири установи које домаћинство има највећи број гнезда домаћинства са мањим бројем се неће проверавати.

- Награђује се домаћинство са подручја Републике Србије које буде имало највећи број заузетих гнезда сеоских ласта. Под домаћинством се сматрају објекти у власништву једне породице или пољопривредног газдинства, а не објекти задруга, великих пољопривредних комбината и других предузећа. Сваки учесник може кандидовати само једно домаћинство. У случају да постоје два или више домаћинства са истим бројем активних гнезда, о победнику ће одлучити жири – истакнуто је у саопштењу.

Из такмичења се изузимају победници предходних такмичења „Домаћинство које су ласте изабрале“, запослени у Друштву за заштиту и проучавање птица Србије и њихови сродници.

Пријаве на такмичење су могуће путем сајта: pticesrbije.rs и позивом на телефон 062/15-69-665 до 7. јуна 2021. Коначни резултати такмичења биће објављени до 13. јуна 2021.

- Интензивна пољопривреда, чији нагли развој почиње средином прошлог века, довела је до губитка различитих типова станишта што је узроковало смањење бројности биљних и животињских врста. Пример негативног утицаја промене пољопривредних пракси је замирање традиционалног сточарсва које укључује испашу домаћих животиња на травним површинама. Зарастањем и преоравањем пашњака, нестаје један читав травни екосистрм.

Традиционално сточарство је кључно за опстанак сеоских ласта. Штале са таваницом од дрвених дасака и греда, отвореним прозорима и вратима, у којима домаћини не запрашују муве и друге инсекте, рај су за ласте. Да је ово својеврстан кључ за успех на такмичењу „Домаћинство које су ласте изабрале“ говори чињеница да су сва претходна победничка домаћинства испуњавала ове три набројане ставке – појашњавају у саопштењу.

Сеоску ласту (Hirundo rustica) карактерише дуг виљушкаст реп и риђе грло и чело што чини ову ласту лако препознатљивом. Трбух и основа репа су беле боје, у контрасту са поптуно црним леђима. Најчешће се гнезди у објектима попут штала. Гради полуотворена гнезда од блата која лепи за зидове, тик испод плафона. Често се може видети како у брзом и вештом лету тик изнад земље лови инсекте.              

Слађана Аничић Илић

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести