Градоначелник Њујорка прогласио 14. јануар за Дан Теслине научне фондације

ЊУЈОРК: Градоначелник Њујорка Ерик Адамс издао је Прокламацију којом је 14. јануар прогласио за Дан Теслине научне фондације и нагласио да Фондацију “посвећену очувању заоставштине брилијантног српско америчког научника који је емигрирао у Њујорк 1884. године и постао међународно признат по револуционарним достигнућима у производњи преноса и примене електричне енергије”, види као савезника у мисији развоја Њујорка.
1
Фото: Tanjug/Aleksandar Otašević

“Тесла је својим револционарним открићима направио историју и побољшао квалитет живота за генерације људи широм света”, навео је Адамс у Прокламацији прочитаној на 10. Међународној конференцији посвећеној Николи Тесли, одржаној у Хотелу Њујоркер, где је Тесла умро на Божић пре тачно осам деценија, а коју је отворио амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић.

Градноначелник Адамс подсетио је да је Њујорк одувек био глобални центар креативности и навео да је његова администрација посвећена јачању града, стварању одрживе зелене економије засноване на технологији спремној да договори на изазове 21. века и то кроз улагања у науку, технологију, образовање, изградњу истраживачких центара, што је разлог, зашто ТНФ коју је у Филаделфији основао НИкола Лончар савезники у мисији којом жели да оснажи нове и етаблиране проналазаче.

Подсетивши на многе изуме и патенте, којих је, како је навео у САД било више од 100, и између осталог на то да је Тесла развио прву хидроцентралу пуштену у рад на Нијагариним водопадима, Адамс је нагласио да му је задовољство да се придружи годишњој конференцији и додели награда Тесла Сприти у част “генијалног Лончаровог имењака” и признања за достигнућа појединца који су пример Теслине генијалности и посвећености подстицању позитивних промена.

“Теслина заоставштина и инспирација опстају у срцима и умовима савремених визионара чије ће креације без сумње обликовати будућност нашег великог града. Стога, ја Ериц Адамс градоначелник Града Њујорка овим проглашавам суботу, 14. јануар 2023, у граду Њујорку као Дан Тесле научне фондације”, навео је Адамс, што је како је Лончар реако за Тан‌југ први корак ка великом циљу - “прво Прокламација па постављање споменика у Брајант парку, па онда братимљење Беогрда и Њујорка”.

Амбасадор Ђурић говорио је о Тесли као спони између Срба и Американаца и значају рада Теслине научне фондације за промоцију Тесле као научника, али и читавог српског народа и наше дијаспоре.

Такође, изразио је наду да ће Град Њујорк донети одлуку о постављању споменика Тесли у Брајант парку и позвао српске исељенике у САД да узму учешће на Конференцији српске дијаспоре у САД коју Амбасада организује са Епархијом источно-америчком 18. фебруара у Васингтону.

На Конференцији која је имала три дела, говорила је и професорка Колумбија универзитета Гордана Вуњак Новаковић, креативни амбасадор у кабинету председнице Владе Србије Ане Брнабић, а која је за иновативни допринос у биомедицини била финалисткиња престижне Европске награде за проналазаче за 2021. годину.

Конференција је била прилика да се представе људи који раде у Теслиним клубовима као и они који су у претходној години учинили нешто значајно на промоцији Теслиног дела. 

Током протекле године само у САД отворена су четири нова клуба у Вашингтону, Сан Дијегу, Детороиту и Чикагу, као и један у Бањалуци, а крајем јануара званично ће почети да ради и клуб у Кампали у Уганди, а очекује се и формирање клуба у Будимпешти.

Скуп одржан уз подршку Генералног конзулата у Њујорку био је прилика и за доделу награда ТНФ Тесла Спирит Awards а за 2022. добили су их градоначелник Њујорка за подршку Теслиног дела, менаџмент Њујоркера за 10 година успешне сарадње, вајар Стен Ватс, председник Матице Српске Драган Станић као и бројни заслузни појединци.

Новинарка агенције Тан‌југ Александра Отасевиц Тесла Спирит Авард добила је за низ текстова којим је промовисала дело Николе Тесле, а Рада Комазец из приштинског Јединства за најбољу свеобухватну репортазу од потока Ваганца на којем се играо као дечак до слапова Нијагаре.

Награду за животно дело добио је Марк Сајфер, Теслин биограф, који је докторирао на тему "Теслини патенти и живот" који је подсетио да је био један од оних који су се залагали у УН да 10. јул Дан Теслиног рођења постане Међународни дан уз оцену да би то ујединило свет.

Сајфер је као кључни говорник, подсетио и на бројне научне чњенице о Теслином стваралаштву угледу који је имао, као и на то да је деценијама касније инспирисао многе од Илона Маска до Стивена Спилберга.

Међу учесницима били су професори Владимир Цмиљановић из Базела, и Владимир Вулетић са Универзитета МИТ ... скупу се обратио и директор једине Теслине преостале лабораторије TSCW на Лонг Ајленду Марк Алеси.

Конференција је била прилика да се у малом "Теслином музеју” у Њујоркеру, где је Тесла провео последњих десет година, а за који се ТНФ ”изборила” открије и Ватсова скулптура која би требало да краси Брајант парк, у којем је Тесла волео да проводи време, а на чијем се југозападном делу налази “Никола Тесла корнер”.

 

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести