ИНСТИТУТ ЗА ПЛУЋНЕ БОЛЕСТИ ВОЈВОДИНЕ Рак плућа оперишу кроз рез од три центиметра

Рак плућа се раније оперисао кроз рез од 20 центиметара, а у Клиници за грудну хирургију Института за плућне болести Војводине у Сремској Каменици ову интервенцију изводе кроз рез од три центиметра.
Dr Ivan Kuhajda Foto: Lj. Petrović
Фото: Др Иван Кухајда Фото: Љ. Петровић

Иако сама интервенција није нова, она се радила спорадично последњих десетак година, крајем прошле године набављена је нова опрема, те је сада ова операција постала стандардна процедура, а увели су и потпуно нову процедуру где на овај начин могу да оперишу и само један сегмент плућног режња, што до сада нико није урадио.

Руководилац Клинике доцент др Иван Кухајда каже како су у последњих десет година урадили 40 ових интервенција, а само у јануару ове године већ десеторо пацијената оперисано је на овај начин.

- Постоперативни опоравак је бржи, пацијент иде кући други дан након операције, брже се враћа свакодневним активностима, мање је болова након интервенције, а лакше је и лекарима. Операција траје обично око сат и по, а наши лекари су се усавршавали за ову интервенцију у Шпанији, Кини, Мађарској, Словачкој и Словенији. Ове ВАТС лобектомије, ми једини радимо у Војводини, а потпуна новина су и сегментне ресекције плућа које такође радимо видеоторокоскопски - прича др Кухајда и напомиње да се све ове инетрвенције раде бесплатно, односно пацијенти их добијају о трошку РФЗО, уколико имају упут.

Фото: Операција Фото: Љ. Петровић

Добар ди-ар-џи резултат

У оквиру дијагностички сродних група кроз ди-ар-џи систем (ДРГ) види се колико новца се уобичајено троши за неку процедуру или интервенцију, а где долази до одступања и када неки лекар, на пример, троши два или три пута више новца у лечењу од неког свог колеге. ДРГ је и својеврсни показатељ успеха болнице, а ова метода је управо то и показала.

- Брзо смо се прилагодили на овај систем, имамо брз постоперативни опоравак, кратко се борави у болници, мање лекова се потроши. Успешност болнице се оцењује бројем дана проведених на болничком лечењу, колика је смртност, као и колика је употреба резервних антибиотика - истиче др Кухајда.


Како објашњава, лево плућно крило има два режња, а десно три и овим интервенцијама може да се ради било који режањ, односно може да се стигне до сваког режња. Сваки режањ састоји се од сегмената, те се приликом извођења сегментних ресекција ради само сегмент режња и тиме се поштеђује здрави део плућа.

- Кроз мали рез може да се извади и цело плућно крило, што се ређе ради, а један од бенефита ове врсте операција је што се не шире ребра. Такође, рез је мали, па је и ту и естетски бенефит. Операције се раде и код старијих и млађих особа, а искуство је показало да се старији људи јако брзо опорављају након ових интервенција. Осим рака плућа, на овај начин се оперишу плућа и када нису у питању карциноми, као што је инфекција плућне марамице, тумор средогруђа, као и операције прекомерног знојења - наводи др Кухајда.

Фото: Минималан рез Фото: Љ. Петровић 

За ову операцију потребни су специјално дизајнирани инструменти, које је Институт сам набавио, као и видео стуб са ендокамером, али и степлер, који је скупа машина неопходна за видеохирургију, која прави механичке шавове.

Ове иновативне методе не могу да се раде у свим ситуацијама, тако да су неизводљиве код карцинома које је изнад треће групе, али и када дође до изражене упале, те плућа срасту са грудним кошем и код великих тумора.

- Покрајински секретаријат за здравство најавио је да ће се радити скрининг програм за рак плућа и код оних пацијената код којих се открије карцином у раној фази, ова врста операције ће моћи да се уради - напомиње др Кухајда.

Љубица Петровић

 

 

 

 

Lepi moj
09.02.2020 • 19:27
Doktor KUHAJDA je genije..drago nam je da još ima takvih lekara..svaka čast majstore
Lepi moj
09.02.2020 • 19:29
Doktor KUHAJDA je sjajan lekar..svaka čast da još ima takvih..bravo
Slavko Knešević
10.02.2020 • 08:37
Dr.Kuhajda, šta reći, sjajan kao čovek i kao lekar.Dugujem mu nemerljivu zahvalnost za uspešnu operaciju pl.krila.Zahvaljujući njemu ja sam živ i potpuno zdrav. Još jednom hvala dr.Kuhajda.
Борко Дунђерски
10.02.2020 • 22:34
Честитам на успеху у струци.
EUR/RSD 117.5821
Најновије вести