Љубав према деци и послу нема границе

„Свадба у Срему некада” назив је десетоминутног филма у којем главне улоге играју ђаци првог, другог и трећег разреда Основне школе „23. октобар“ у Сремским Карловцима у режији учитељице Ирене Бијелић, а по сценарију који су још потписале учитељице Бојана Бујак и Николина Влаисављевић.
Irena Bijelic fotografija
Фото: Ирена Бијелић

Филм ће бити премијерно приказан на завршном „Музејском прелу” и затварању изожбе „Хајде, брате, купи свате“ у Збирци стране уметности у уторак, 18. априла. Попут правих професионалаца, малишани су одглумили улоге приказавши тако свадбене обичаје у Срему. Редитељка филма, учитељица Ирена, управо је у тој изложби пронашла инспирацију за то филмско остварење.

То је други филм који су карловачки основци снимили у кратком периоду и један од многобројних до сада. То је само један од видова креативног изражавања деце коју подучава учитељица Ирена. Иза ње и њених ђака је прегршт учествовања на такмичењима, смотрама и фестивалима. Окружно такмичење Фестивал луткарства основних школа 2015. и диплома за примену лутке у настави, звучне ефекте и сценографију, Окружно такмичење „Наша срца куцају у истом ритму – Ветерник 2015“ и пехар за 3. место за представу у целини, те пехар за 3. место за најкреативније лутке само су неки од наступа и признања, а традиција којом Сремски Карловци обилују је најчешћа тема.

По речима Ирене Бијелић, део тога што на пољу креативног изражавања ради с децоом одвија се најчешће у оквиру ваннаставних активности, док је део заступљен и на изборном предмету Народна традиција.

„Највећи мотив за рад ми је радозналост, која ме покреће да истражујем, читам, да размишљам о некој теми”

“Мислим да је код мене веома изражен мотив постигнућа, односно тежња да се постигне нешто вредно и нешто по чему ћу бити препознатљива. Материјалне сатисфакције, наравно, нема, код просветних радника у питању је само хедонизам“, каже учитељица Ирена Бијелић.

Она напомиње да покушава да укључи сву децу, према њиховим афинитетима, и због тога се бави различитим облицима изражавања и темама. Родитељи су веома сусретљиви и неки учествују у реализацији пројеката и углавном им се свиђа што се бави децом на креативан начин и ван наставе. Каже да инспирацију проналази свуда.

“Некад су то деца, догађаји, некад нека добра техника коју запазим приликом стручног усавршавања и примери добре праксе колега широм Србије. Сваки пројекат за мене је изазов док траје његова реализација, а врхунац је његова презентација. А онда већ следећег тренутка идем у нови пројекат. Најтежи, а с тим и најизазовнији, јесу пројекти који су у вези с луткарским представама јер припреме трају месецима, а презентација десет минута“, истиче Ирена Бијелић.

Thumbnail

У припреми два пројекта

Тренутно Ирена Бијелић и њени ученици припремају два пројекта  учешће на конкурсу „Филмић 2017” и снимање филма под називом „Херој мог места”, о дечаку и његовом животу.

"Последњи пројекат за ову школску годину је, бар тако изгледа у овом тренутку, изложба у Завичајној збирци у Сремским Карловцима с тимом учитељица које, као и ја, имају Народну традицију као изборни предмет. На изложби под називом „Свуда пођи, кући дођи” биће представљени ученички радови о развоју куће кроз историју, као и обичаја у вези с тим. Не бих да улазим у детаље тог пројекта, нека нешто остане и за отварање, које је предвиђено за 20. мај".

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести