Мачке боље подносе високе температуре него пси

Лети су чешћи проблеми са кожом код паса, долази до разних инфекција, упале ушију, па и рана, јер пси више времена проводе напољу, те су и чешће посете ветеринару.
macka1, pixabay
Фото: Pixabay

Уколико желите да вашем љубимцу олакшате високе температуре које нам се спремају, за почетак морате знати да мачке много лакше подносе велике врућине, него пси, док је птицама довољна чинија са водом, у којој ће се радо окупати, псима је потребно више пажње, како у најгорем случају не би доживели топлотни удар. Глодаре ћете најбоље расхладити зелеђеном боцом воде, обмотаном крпом и прислоњеном уз кавез.

Уз наше савете, изгураћемо лето здрави и - расхлађени!

Фото: Pixabay

За почетак свим љубимцима осигурајте довољно свеже воде, по могућности хладне, коју ћете редовно мењати. Чиније са водом морају увек бити пуне, а вода никако не сме да буде устајала, да ваш љубимац не би добио сметње са пробавом.

Омогућите им довољно хлада и свежег ваздуха, никако их не изводите напоље по најјачем сунцу. Кад је промаја у питању, на њу су нарочито осетљиве птице, па пазите да ваш љубимац има свеж ваздух, али га не остављајте негде где је промаја.

Никако их не остављајте у колима. Знамо за случајеве у свету где су љубитељи паса разбијали прозоре на туђим колима, како би избавили љубимце, којима је очигледно претио топлотни удар. У колима, поготово на сунцу, ваздух се угреје и до 15 степени више него што је спољна температура, чак и када су прозори отворени.

Знакови исцрпљености узроковани врућином код паса су тешко дахтање, исплажен језик, суве и јако црвене десни, повраћање и слабост. У таквим случајевима, најгору ствар коју можете да урадите је да пса ставите у ледену воду, јер ће доживети шок. Ови савети ће вам послужити да животиња уопште не дође у такво стање. Ипак, у случају „прегревања“ организма, преместите животињу на хладније место у хладу, покрите влажним пешкиром и умачите шапе у млаку воду, те га одведите код ветеринара.

Фото: Pixabay

Мачку ћете охладити газом намоченом у хладну воду или у крпу замотајте пар коцки леда, па јој прислоните уз потиљак.

Уколико животињу остављате саму у стану на неколико сати, укључите климу и подесите на 22 степена, што је оптимална температура која одговара љубимцима. Избегавајте расхлађивање вентилатором.

Код дугодлаких паса, шишање на кратко није никако препорука, јер им редовно очеткана длака омогућава бољу циркулацију и помаже регулацији њихове телесне температуре.

Као што смо већ напоменули, никако не шетајте животињу у најтоплије доба дана, што је између 13 и 16 часова, поготово ако ваш пас има кратку њушку, као што има на пример булдог. Због скраћених ноздрва, њима је још теже да се расхладе дахтањем, а уколико је пас трчао, омогућите му одмор у хладу.

Уколико пса водите са собом на летовање, онда чините праву ствар, јер је морска вода посебно здрава за псе, поготово уколико имају проблема са алергијама или кожом. Не треба да бринете да ће сол нагристи кожу вашем љубимцу, јер их штити длака.

Уколико је ваш љубимац задобио опекотине, у том случају, најбоље је на рану нанети танак слој алое вере два пута дневно.

На крају, опустите се и уживајте у лету, само водите рачуна да и ваши љубимци такође уживају. Мало додатне пажње није на одмет.

М. Стакић

EUR/RSD 117.1804
Најновије вести