НА ПМФ-У: Помоћ матурантима да донесу важну животну одлуку

Са жељом да средњошколцима приближе академски живот, последњих неколико година Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду организује акцију “Буди судент један дан”.
В. Фифа
Фото: В. Фифа

Тако је било и ове године, када су студенти ПМФ, заједно са професорима, од прошлог понедељка до петка анимирали све заинтересоване ученике завршних година занимљивим предавањима и вежбама. Показали су им читаонице и библиотеке, а ни шетња кампусом није изостала. Све то с намером да будући студени окусе атмосферу и виде услове које би као студенти имали на факултету. Екипа “Дневника” се придружила акцији и током два дана се и сама увери шта то факултет нуду будућим бруцошима. Том приликом разговарали смо и са ванредним професором са Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду Гораном Радојевим.

„Акција ’уди студент један дан’ реализује се већ неколико година, а сваке је заинтересованост за догађај изузетно велика„, рекао је Радојев, додавши да се генерално пријави и дође неколико стотина матураната из школа широм Србије, али и Републике Српске. „Ове године манифестација је трајала пет дана, током којих је сваки департман, а има их пет, организовао програм за своје групе заинтересованих ђака. Код мене на Департману за математику и инфиорматику угостили смо будуће студенте у среду, четвртак и петак. Тридесетак матураната прошло је цео програм, а на крају су сви имали прилику да своје апетите задовоље у чувеној мензи. Ученици су на предавањима чули неке од основних информације о ПМФ-у, упознали се са просторијама и кампусом, а похађали су и вежбе. Студенти са департмана били су прави домаћини матурантима који треба да донесу једну од најважнијих одлука у животу, а ми смо им овако пружили прилику да виде и осете како је то бити студент на ПМФ-у”.


Програмирање жеља Душана Бакурског

Смер електротехничара рачунара у Електротехничкој школи “Михајло Пупин” у Новом Саду ове године завршава Душан Бакурски из Ђурђева, а заинтересовао се за програме на ПМФ-у, након што је направио поређење са Факултетом техничких наука.

„Закључио сам да су предмети овде доста обимнији и да ћу ту стећи добру основу за будуће послове и знања. На ФТН-у има пуно математике и није баш оно што тражим, јер је моја жеља целокупна област програмирања – рекао је Бакурски, објаснивши нам да је професор одржао баш интересантно предавање о организацији рачунара. После свега што је прошао, за сада му је ПМФ прва опција.


Студенткиња четврте године на програму Мастер професор математике Јелена Керкез помогла је матурантима да се снађу, а како је рекла, било јој је задовољство што је била део ове приче.

„Занимљиво је овако се дружити са матурантима. Чињеница је да су ученици помало збуњени и стидљив да питају о ономе што их интересује, али генерално исказали су велику знатижељу и спремност за сардањом”, испричала је Јелена Керкез. „Већина жели да упише информатику, што је мени лично жао, јер генерално је мало студената на математици. Покушали смо неке ученике да убедимо да дођу код нас, али више их привлачи информатика, с обзиром да је ИТ сектор будућности„.

За наш лист, Давид Бугарски, који похађа средњу школу у Новом Саду, изнео је своје утиске, рекавши нам, да се супер провео и добио све што је и очекивао.

„Свидело ми се то што сам могао да присуствујем настави јер ми је то највише дочарало како је то бити студент”, искрен је Бугарски. „Било би добро да се, ради лакшег одабира смера, дубље прича о предметима и смеровима, разликама између смерова и још детаљније објаснити шта се ради на којим предметима.

Марија Обрадовић се у потпуности допала организација и начин на који је представљен Департман за информатику и математику, а посебну пажњу привукла јој је презентација Ернеста Шанца са Одсека за математику. Јако јој је драго што су посетили и мензу, као и предавања, и то што су чули лична искуства студената.

Јована Кузманов казала је да предочена им настава није била ни тешка за праћње ни неразумљива, а да су се професори трудили да током, не само предавања, већ целог дана, одговоре на сва њихова питања.

„Предмет заштите података ми је посебно био занимљив, јер су “цyбер сецуритy”, информациона безбедност и “етхицал хацкинг” неке од области којима бих хтела у будућности да се бавим„, поручила је Јована Кузманов. „Предложила бих да се уведу неке нове струковне програме основних студија на Департману за математику и информатику у вези са информационом безбедности. „То је нешто што би, по мом мишљењу, много више привукло потенцијалне студенте. Потребна је и мало опширнија прича о предметима који се похађају на сваком смеру„.

Урош Србљанин иде у Средњу техничку школу у Сомбору. Компјутерима се бави цео живот и математика му је негде и начин живота.

„Видео сам да постоје бесплатне припреме за пријемни, па сам испратио и ова акцију, пријвио се и дошао да видим како то изгледа. И нисам се покајао„, рекао нам је Србљанин. „У Клубу наставнику смо имали презентацију функционисања друштвених мрежа и односа између инфлуенсера и пратилаца. Добили смо информације о математичким и информатичким смеровима, били смо у амфитеатру на предавању о бинарним бројевима, хекса и децималним бројевима. Пратили смо предавање из увода за електронско пословање, сусрели се с тимом студентима док су радили на свом пројекту...       

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести