Пауер: Бићу амбасадор српске TECH индустрије у САД и целом свету

БЕОГРАД: Директорка Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Саманта Пауер изјавила је данас да је Србија урадила невероватне ствари у TECH индустрији и да ће радо бити амбасадор српске TECH индустрије у САД, али и целом свету, и говорити о напретку српске индустрије засноване на иновацијама.
Танјуг/Страхиња Аћимовић
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Говорећи у ИЦТ хабу пред представницима ИТ заједнице и пројекта “Србија иновира”, Пауер је истакла да се у Србији праве невероватне компаније.

Пауер, која је поред тога што је искусни дипломата и аутор, новинар и универзитетски професор, рекла је да је некада била новинар у бившој Југославији и да је ово њена прва посета Србији после 25 година.

"Србија, када сам последњи пут била овде, није била Србија која је позната по својој TECH индустрији, иновацијама, еконимији заснованој на знању. Али невероватно је узбудљиво видети шта је Србија постала. Ја сам први директор УСАИД који је посетио Србију и то ће ме дуго чинити поносном", поручила је Пауер.

Подсетила је да је УСАИД инвестирао више од милијарду долара у помагању јачања српске економије, јачању демократије, бржем помирењу и интеграцији.

"Једна од ствари на којој смо посебно захвални је иновациони сектор. Са веома, веома малим средствима постали смо партнери са српским лидерима у иновацијама, попут неких од вас који су се окупили овде. То је наша привилегија и осећамо се веома привилегованим што смо били партнери са некима од вас током протеклих неколико прошлих година који су постигли невероватне иновације",  рекла је директорка УСАИД.

Додала је да се у хабу може осетити невероватна енергија, знатижеља и осећај могућности и наде, што је, како је рекла, нешто што је ретко у свету, а посебно у овом региону и да су то створили млади људи, иноватори, који иновирају на такав начин да животи људи постају бољи.

"Мислим да овај момент у српској TECH трајекторији треба да буде шире познат у целом свету и можете да рачунате на мене да будем амбасадор за српску TECH индустрију када се будем вратила у САД, када будем отишла у Силицијумску долину, али такође где год будем путовала по свету. Много више људи мора да зна да је српска ИТ индустрија прошле године порасла за сјајних 25 одсто и да је тај сектор постао лидер у извозу у Србији први пут икад", рекла је Пауер.

Нагласила је да Срби граде невероватне TECH компаније, као што је произвођач игрица Нордеус, биотек лидер Севен Бридгес, а да све више компанија, попут Мајкрософта и Амазона, долазе у Србију и отварају своја седишта, препознајући фантастичан таленат појединаца.

"Ви сте авангарда растуће индустрије. Стварате компаније сада које ће предводити следећу фазу српског развоја вођеног иновацијама. Компаније као што је 3Ф, која гради следећу генерацију помагала за људе са посебним потребама и инвалидитетом, да се лакше изборе са дневним задацима и да им повећа квалитет живота. Јуче сам срела људе са посебним потребама који се боре, а ви им повећавате квалитет живота, али то би такође могло много да помогне људима са посебним потребама и инвалидитетом у целом свету и њиховим породицама", рекла је директорка УСАИД.

Додала је да су компаније попут "Tenderly", коју је створио "Милион", не само пионири у блок чејн технологији, већ и стварају могућност за запошљавање великог броја људи у Србији.

"Имамо много обећавајућих компанија овде које се заснивају на иновацијама у агротехнологијама, што ће бити све важније у ери промене климе, гејмингу, блок чејну и биотехнологијама. Свака од ваших компанија или стартапова представља могућност за најбриљантније младе људе у овој земљи да раде и, што је важно, остану у Србији. Ми, у УСАИД, посвећени смо томе да проширимо те могућности", поручила је Пауер.

Подсетила је да је УСАИД "пронашао" тај ИЦТ хаб пре 10 година, а да је прошле године УСАИД радио са ИЦТ хабом и још једним сјајним организацијом Иницијативом "Дигитална Србија" да организује међународну Сплет TECH конференцију на Балкану, где је више од 200 учесника из целог региона успостављало везе, сарађивало и учило од могућности које је обезбедио српки лидерски раст у ИТ индустријама.

"Радо ћу разговарати са вама да видимо шта још можемо да урадимо за вас да наставимо да помажемо раст ваше TECH економије кроз дигиталне иновације. Ми вас пратимо, желимо да отворимо врата за вас и знамо да, када се та врата једном отворе, остало је историја. Одатле ћете ви преузети и то је логика овог партнерства. Зато је и било тако плодоносно, ми препознајемо ваш таленат, а наш посао је да будемо ваши катализатори", истакла је директорка УСАИД.

Нагласила је да се у току дана срела са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић и да су они посвећени изгледима да Србија иде напред, да млади људи остану овде и још много година имају посао.

"Наставите да стварате нове идеје и нова решења, обавештавајте нас како да вас подржимо, а наш посао је да наставимо да ширимо причу о томе шта се ви направили у Србији", закључила је директорка УСАИД.

(Крај) нел/гри

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести