Почиње скрининг за рано откривање рака плућа

Скрининг програм за рано откривање рака плућа почеће наредне године у Војводини, најављује за “Дневник” покрајински секретар за здравство професор др Зоран Гојковић.
e
Фото: pixabay.com

Карцином плућа је водећи узрок смрти у свету међу малигним обољењима, а у последњих сто година од ретке болести, еволуирао је у глобални проблем. У Војводини је прошле године регистровано 1.338 случајева новооболелих од рака плућа. Болест се касно открива и зато Покрајински секретаријат планира да наредне године започне скрининг програм, где би људи из ризичних група били позивани на ЦТ снимање и рано откривање болести.

- Рак плућа брзо расте, рано метастазира, а обично се касно открива и постао је један од најризичнијих медицинских проблема на глобалном нивоу. Свакога минута три човека у свету умру од овог карцинома. У Србији годишње 4.600 људи умре од рака плућа. Овај тип тумора је најзаступљенији и водећи тип рака код мушкараца и чини трећину укупног броја оболелих од малигних болести, а код жена је на другом месту, иза рака дојке. Претпоставка је да ће у Србији од рака плућа оболети сваки дванаести мушкарац и свака осамнаеста жена - наводи секретар Гојковић и додаје како се болест најчешће открива код људи након 55. године, али има и младих, који су у трећој и четвртој деценији живота, а најмлађи регистрован пацијент има свега 21 годину.

Истраживања су показала да је у Војводини у последњих 20 година забележен значајан пораст обољевања, те је у 2015. учесталост обољевања достигла 120 мушкараца на 100.000 становника и 38 жена на исти број становника. Свега три године раније, било је значајно мање оболелих, и то 82 мушкарца и 27 жена на 100.000 становника.

- Највише забрињава, али је истовремено и јасан показатељ тога где је проблем, податак да је међу оболелима свега девет одсто непушача, односно 91 одсто оболелих су активни или бивши пушачи - каже др Гојковић и додаје како је међу оболелима њих 63 одсто из урбаних, а 37 одсто из руралних средина.

Ова болест се касно открива, а због тога је петогодишње преживљавање код пацијената где је тумор откривен у касном стадијуму тек око 10 одсто. Уколико се туморска промена открије на време, у раном стадијуму, петогодишње преживљавање је и до 82 одсто.

- Високоразвијене земље започеле су још пре 20 година организовани скрининг раног откривања рака плућа, помоћу нискодозних ЦТ апарата. Десетогодишњи резултати, гледајући укупну смртност и ток лечења, импресивни су, јер се установило да је смртност смањена за 20 одсто. Нискодозни ЦТ скенер приказује туморе у најранијој фази, што не може да се види рентгенским снимком - објашњава др Гојковић.

Пројекат покретања скрининг програма за рак плућа је у завршној фази припреме и биће имплементиран у буyет Војводине за наредну годину, уколико га усвоји Скупштина Војводине. Гојковић истиче како су за опште болнице већ набављени ЦТ апарати, а у поступку јавне набавке тражили су да апарати имају могућност нискодозног зрачења. Тако да све опште болнице, као и терцијарни центри, имају најсавременије ЦТ апарате, на којима могу да се ураде ови прегледи и подржавају опцију излагања малим дозама зрачења.

- Хоћемо да започнемо нешто што нико до сада није урадио, да се скрининг уради на најбезбеднији и здравствено најприхватљивији начин. Биће обухваћени грађани Војводине који су у групи високоризичних пацијената, а то су пре свега пушачи и бивши пушачи, људи с породичном историјом раног карцинома, они који су професионално изложени канцерогеним материјама, као и они који имају хронична плућна обољења - навео је др Гојковић и додаје како ће изабрани лекари делегирати пацијенте који ће бити обухваћени скринингом.

Покрајински секретар подсећа на то да је летос започео пројкат “Прва мамографија” за скрининг на рак дојке, а да ће наредне године бити набављен још један покретни мамограф, што све оцењује као подстицај за увођење скрининга на рак плућа.

- ЦТ снимање траје десетак секунди, а пацијенти код којих налаз нешто открије, биће позивани у Институт за плућне болести, који је најреферентнија установа на територији целог региона, јер у оквиру рада имају оно што нема ниједна друга установа: комплетну дијагностику, лечење, хирургију, хемиотерапију и зрачење - истакао је професор Гојковић.

- Сви заједно морамо да унапредимо превенцију и свим капацитетима да се боримо против пушења. На жалост, према неким статистикама, у Србији је 37 одсто пушача, међу студентима 50 одсто су пушачи, а пуши и сваки седми основац. Више од 50 одсто младих је пасивно изложено дуванском диму. Пушачи који дневно пуше једну паклицу цигарета, имају 25 пута већи ризик да добију рак плућа - упозорио је др Гојковић.

Фото: Dnevnik.rs
Пројекат у три округа

Цео пројекат ће трајати током девет месеци идуће године, а носилац ће бити Институт за плућне болести Војводине у Сремској Каменици. У почетку ће бити

обухваћена три административна округа, али се још увек не зна који. Др Гојковић објашњава да је према новом Закону о здравственој заштити Покрајина преузела надлежности над домовима здравља, па ће у складу са капацитетима домова здравља, одлучити који округ ће узети у пројекат, јер он захтева високу координацију и посвећеност целог здравственог система.

Шансу повећава и савремена терапија

Проф. др Горан Стојановић из Института за плућне болести Војводине каже да су шансу за успешно излечење од рака плућа деценијама имали само пацијенти којима се болест открије у раној фази и који су оперисани. Он је нагласио да се последњих 10 година ситуација драстично променила појавом циљане и имунолошке терапије и да примена савремених лекова у највећем броју случајева доводи до потпуног или делимичног повлачења тумора.

- За сада се савременим терапијама пацијенти лече само кроз донације, клиничке студије или посебно одобрење РФЗО за појединачне пацијенте. Међутим, системског помака и даље нема, јер највећи број пацијената нема могућност да се лечи савременим терапијама о трошку РФЗО - рекао је проф. Стојановић.

Љ. Петровић

Фото: архива Дневника

EUR/RSD 117.5799
Најновије вести