Просветари хоће у девету платну групу

Сви запослени у просвети, са завршеним факултетом, треба да буду у деветој платној групи.
в
Фото: Dnevnik.rs

Такође, потребно је да се платни разреди изједначе наставницима, педагозима, психолозима, секретарима школа и библиотекарима, за које нико не зна зашто су остали у седмој платној групи, што је посебна срамота, истиче се у саопштењу Уније синдиката прсветних раднка Србије које је упућено медијима, а потписла га је предсеница УСПРС Јасна Јанковић.

Како се наводи у саопштењу, овако замишљене платне групе и разреди не доносе правду, не доносе једнакост, не доносе бољитак, не доносе квалитет, већ велике сукобе у колективима и још горе међуљудске односе.

Из Уније синдиката такође подсећају на то да није позната цена рада, положај генеричких занимања, теткица, домара, административних и финансијских радника (који чине трећину свих запослених у просвети), као ни то како ће се напредовати кроз платне разреде. Та и многа друга питања, управо су за преговоре, наводе у УСПРС реагујући на

недавну изјаву министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарћевића који је рекао да ће сви синдикати у наредном периоду бити укључени у припрему Закона о систему плата у јавном сектору и да није контактирао представнике просветних синдиката, јер су они на одмору. Шарчевић је недавно, приликом посте Београдској пословној школи  оценио и да жалбе синдиката просвете и њихово незадовољство немају покриће.

Из Уније синдиката подсећају да нису познати цена рада и положај генеричких занимањатеткица, домара, административних и финансијских радника, који чине трећину свих запослених у просвети, као ни то како ће се напредовати кроз платне разреде

- То да су синдикати незадовољни је флоскула - ми смо незадовољни јер су сви боље прошли од нас. То не значи ништа. Ако постоје групације на буyету које су превариле просвету, онда ћемо заједнички то да изменимо - рекао је Шарчевић.

У саопштењу Уније се на то реговало и констатацијом да Унија синдиката просветних радника Србије никада није на одмору, нити зависи од једног човека, већ да ради тимски.

- Ко је одсутан, а неопходан за преговоре, није нам познато. Већи је проблем што министар Шарчевић не зна за шта се боримо? Целе 2017. смо протестовали управо зато што су из Закона о запосленима у јавним службама избачени државни миљеници, војска, полиција, Владине агенције, локална самоуправа!? Више пута смо штрајковали, а два пута је Унија СПРС и обуставили рад… а министар не зна зашто - наводе у Унији синдиката просветних радника Србије.

Подсећамо, председници два репрезентативна синдиката просвете, Уније синдиката просветних радника Србије и Синдиката радника у просвети Србије, Јасна Јанковић и Слободан Брајковић рекли су раније за агенцију Бета да су незадовољни платним разредима, јер је просвета поново деградирана и стављена у један платни разред ниже од осталих професија.

Према наводима медија, уредба о платним разредима требало би да се донесе у септембру, а Закон о платама у јавној управи требало би да се примењује од 1. јануара 2019. године.

В. Црњански

 

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести