Сајам запошљавања на ФТН: Краћи пут од дипломе до радног места

НОВИ САД: Локална група ESTIEM (European Students of Industrial Engineering and Management), уз подршку Департмана за индустријско инжењерство и менаџмент, организовала је четврти Сајам запошљавања у холу Факултета техничких наука.
s
Фото: Dnevnik.rs

Према речима њихове представнице Соње Бороте, циљ манифестације јесте спајање студената с компанијама и самим тим скраћивање пута од дипломе до запослења.

По броју учесника, ово је досад највећи сајам, намењен свим студентима Универзитета у Новом Саду, рекла је Соња Борота, додавши да су се на њему представиле компаније „Bosch”, „Le Belier”, „Continetal”, „Norma Group”, JTI, „Brose”, „Adecco”, „Homepage”, „Ericsson”, „UniCredit Bank”, „Modena travel”, „Idealab” и „Најстудент”.

Најтраженији су, додала је, профили из области информационих технологија, а за њима индустријски, односно машински инжењери, мада не заостаје ни потреба за особама на пољу маркетинга, менаyмента и журналистике.

Представник „Боша” Аљоша Иванишевић тврди да је његова компанија, као редовни учесник, на овај начин већ проналазила раднике, па су и овог пута у поподневним часовима имали заказане интервјуе са заинтересованима.

Колеге које су са мном на Сајму такође су студенти овог факултета, додао је у прилог томе Иванишевић.

Како је додао, не могу да обећају да ће после шестомесечне праксе неко добити уговор, али велики проценат њих заиста и остане у „Бошу” или пак лако нађе посао у некој другој компанији.

Фото: Dnevnik.rs

Мени конкретно, садржај CV-ја не представља репер. Битан ми је кандидатов начин размишљања. Као неко ко је завршио ФТН, знам колико знања стекне један студент па не могу да очекујем много, али могу да очекујем логично размишљање и одређен ментални склоп, што имају прилику да покажу већ на интервјуу, у разговору о нашем производу који донесем, поручио је Иванишевић.

Њихов штанд привукао је и Катарину Савић, која је пре само недељу дана дипломирала индустријско инжењерство, усмерено на пројектовање услужних процеса.

Дошла сам да бих пронашла програм праксе, с обзиром на то да је она готово неопходна за запослење, казала је она, додавши како је досад преко студентских задруга радила послове који немају додирних тачака с њеном струком.

Како каже, заинтересовала се за обуку у „Бошу”, „Континенталу” и „Норми”, а себе видим као инжењера производње.

Послала сам CV свим учесницима, а пратићу и конкурсе. Иначе, управо сам добила „Кока-колин” сертификат с тродневне радионице „Подршка младима”, где сам научила како се на најбољи начин представити послодавцу, мада смо и на факултету добијали смернице, каже Савићева.

Њеној колегиници Анђели Максимовић, која се определила за информационе и комуникационе системе, недостаје још један испит до дипломе.

Осим за стицање теоретског знања, нисмо имали прилику за усавршавање практичних вештина, признала је Анђела. Најинтересантније су јој компаније „Норма груп” и „Бош” јер нуде менторство и плаћену стручну праксу, а преко целе године имају отворене позиције.

Ради посла бих се сигурно преселила у други град, поручује Анђела.

Текст и фото: С. Милачић

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести