Српске архитекте на Пиранским данима архитектуре

НОВИ САД: Архитекте из Србије ове године учествовале су у Словенији на међународној конференцији 37. Пирански дани архитектуре (ПДА), где су радовима ушли у конкуренцију за еминентну архитектонску „Пиранеси награду”. Ово је друга година заредом да наше архитекте учествују на овом престижној стручној конференцији.
a
Фото: Jadran Rusjan

Пирански дани архитектуре одржавају се с циљем процењиваеа актуелних архитектонских трендова и презентација најиновативнијих идеја архитектонске и просторне продукције архитекта из девет држава: Аустрије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Чешке, Грчке, Мађарске, Италије, Словачке, Словеније и Србије.

Ове године је Интренционалном 2019. „Пиранеси” наградом овенчан рад Неуе Галерие унд Касематтен/Неуе Бастеи, Њиенер Неустадт из Аустрије, архитекте Бевка Перовића. Интренационалну Пиранеси специјалну награду  добио је пројекат Реноватион оф тхе Маин Сљуаре ин Ново место из Словеније аутора из Ателиер архитекти. Интернационална „Пиранеси” специјална награда додељена је раду Chiostri di san Pietro – San Pietro Cloisters, Reggio Emilia, Италија, архитеката из ЗАА Zamboni Associati Architettura. Специјалну Интернационалну Пиранеси студентска награда додељена је раду Architecture of mind: Conceptual design of the Univesity Psychiatric clinic Љубљана – Поље, УЛ ФА, EMSS Architecure, Љубљана, мастер теза студента Рока Стаудахера.

ПДА је међународни догађај са дугом традицијом, од 1983. одржава се сваког новембра у средњовековном приморском градићу Пиран у Словенији. Ове године се манифестација због поплава делимично одржала у Аудиторију Порторож. Изложба за награду „Пиранеси”, која се додељује од 1989. у оквиру ПДА конференције, отворена од 23.новембра у Изложбеном простору Монфорт у Порторожу.


Избор није био лак

По речима селектора Стерхивца, овогодишњи избор радова из Србије није био лак, пошто нема пуно пројекта који би могли да испуне високе критеријуме за међународну Пиранеси награду.

То су промишљено постављање у урбану и природну околину; просторна и пројектантска усклађеност с контекстом; савремено иновативно просторно планирање; поштовање природне и културне баштине; савремено разумевање традиционалних и аутохтоних архитектонских елемената; иновативни детаљи; пажљиво одабране боје, материјали, текстуре и расвета.

Упркос томе, успели  смо да представимо пет врхунских пројеката, који су равноправно конкурисали у избору за награду. Сви пројекти имају парадигматски квалитет – могли би да служе као снажне референце и пример за наставак развоја савремене архитектуре у Србији.


У овој 31. сезони доделе Награда „Пиранеси”, у улози селектора за Србију био је словеначко-српски архитекта и критичар Андреј Стреховец из Друштва архитеката Новог Сада. Он је одабрао пет архитектонских пројеката које су у последње две године реализовали српски аутори: Суммер Хоусес, Радановићи, Котор, Црна Гора, АКВС архитектура: аутора Анђеле Карабашевић, Владислава Суџума; House VU, Нови Сад, Србија, А2архитектура: аутора Дијане Аyемовић Анђелковић, Владимира Анђелковића, Александра Богојевића; Ресавска 31 Office Building, Београд, Србија, Реморкер architect: аутора Марка Корошеца, Душице Тотић, Христине Тошић, Стефана Јаковљевића, Петра Пејића, Иване Марјановић, Иване Тијанић, Милоша Милићевић, Ане Бркић, Милана Катић и Дарка Рашете; Н8 residential building, Крагујевац, Србја, Студио Симовић, аутора Марије Симовић и Петра Симовића и Виртус Њинерy, Витежево, Жабари, Србија, аутора Бранимира Поповића и Наташе Станковић.

Тема конференције била је „Обнова: из старог у нови живот”. У том тематском оквиру у жирију је учествовао и Дејан Тодоровић (Nooto) из Србије који је на конференци представио реконструкцију Музеја савремене уметности у Београду (МСУБ).

Ове године је у Конфернцију укључена и студентска селекција из Србије коју су као слектори креирали: Зоран Абадић с Архитектонског факултета, Београд и Слободан Јовић са Департмана за архитектуру и урбанизам, Факултета техничких наука, Нови Сад. Представили су пројекте: Архитектонски Факултет Београд: Oneironautics. A midsummer night’s dream. Theatre, Natural Core of Belgrade, студента: Младена Масловара; Инферно natirale. Cinne Citta 2.0 . Бока которска: Мамула island, студента Предрага Недовића, Факултет техничких наука Нови Сад; Takeaway wellness, Нови Сад, студената Дарије Богојевић, Дуње Дедић, Катарине Коледин, Марине Иванов и Museum of Contemporary Art, Нови Сад, студента Алберта Топића.

Драго ми је смо ове године у манифестацију укључили и српску студенску селекцију, рекао је селектор радова из Србије Андреј Стреховец.

Такође, ове године је конференција проширена и учесницима из Босне и Херцеговине, истакао је Стреховец.

У овогодишње тематски оквир укључила се одлично презентација обнове Музеја савремене уметности у Београду, која је пример квалитетног рада који има и међународни домет.

В. Ц.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести