Српски научници слабо користе европске ресурсе

У организацији ЕУ инфо поинта, Регионалне развојне агенције Бачка и Фонда “Европски послови” АП Војводине је у Ректорату Универзитата у Новом Саду одржан инфо дан;

у оквиру кампање посвећене ефикаснијем коришћењу средстава из програма Европске уније ”Хоризонт 2020”. Овај пут било је речи о програмима “Марија Склодовска Кири” и ЦОСМЕ.

- Сваке две године прави се пресек стања и анализиара успешност програма Хоризонт 2020, а о тој успешности свакако говори и 70.000 досадашњих апликација-рекла је шефица Канцеларије за међународну сарадњу на Природно-математичком факулету УНС-а Гордана Влаховић која је и национална контакт особа за програм “Марија Склодовска Кири”.
 
- “Хоризонт 2020” са буyетом од 77 милијарди евра отворен је целом свету, а статистика каже да је до сада академска заједница учествовала са 66 одсто, мала и средња предузећа са 23,7 одсто, а невладине и друге организације попуњавају остатак.
 
“Хоризонт 2020” је програм Европске уније за истраживање и иновације и инструмент је за остваривање главних циљева стратегије “Европа 2020”, а пре свега њене иницијативе “Иновативна унија”. Циљ је да се осигура стварање европске науке светске класе и омогући једноставнија сарадња између приватног и јавног сектора на пољу иновативног рада.
 
Говорећи о програму “Марија Склодовска Кири” Гордана Влаховић је подсетила на то да је у њему до сада учествовало око 18.000 истраживача, од чега их је 7.000 добило стипендије за докторске студије.
 
- Нажалост, у Србији не можемо бити задовољни досадашњим учешћем, с обзиром на то да нам је стопа успешности при аплицирању за овај програм тек 9,32 одсто, што је знатно испод просека од 14 одсто - рекла је Влаховић. - Важно је напоменути и да ове програме Европска унија комплетно финансира, а да је време одлуке са годину дана смањено на осам месеци, што даје већи простор за ревизију неприхваћених пројеката.
 
Иначе, програм “Марија Склодовска Кири” представља важан сегмент стуба „изврсна наука“ у оквиру програма “Хорозонт 2020” и обезбеђује средства како за младе, тако и за искусне истраживаче, кроз неколико типова акција, за чију реализацију је планирано више од шест милијарди евра до 2020. године. 
Д. Д.
 
Програми за мала и средња предузећа
О програму ЦОСМЕ, намењеном повећању конкурентности малих и средњих предузећа са буyетом од 2,3 милијарде евра, којем је наша земља приступила прошле године, а примењује се од почетка ове, говорио је Дражен Ловрић из Фонда “Европски послови” АПВ. Поред тога што малим и средњим предузећима олакшва приступ изворима финансирања, овај програм олакшава им приступ и страним тржиштима, помаже стварање повољног пословног окружења за развој конкурентности и подстиче културу предузетништва.
 
EUR/RSD 117.3037
Најновије вести