Светски дан хране: У свету 790 милиона гојазних и 820 милиона гладних

НОВИ САД: У Србији се 16. октобар – Светски дан хране, обележава од 2001. године, уз подршку Министарства здравља Републике Србије.
hleb
Фото: pixabay.com

Овогодишња тема кампање је „Правилна исхрана – доступна и приступачна свима” , а реализује се под слоганом „За свет без глади“, с фокусом на смањење броја гладних у свету.

Протеклих деценија дошло је до драматичног заокрета у начину исхране као резултат урбанизације, глобализације светског тржишта хране, али и демографских и економских промена. Традиционални начин исхране који је подразумевао употребу хране која сезонски успева у одређеном поднебљу, заменио је начин исхране који се карактерише уносом хране високе енергетске, а мале нутритивне вредности. Доминатни у исхрани савременог човека су шећери, масноће, индустријски произведена храна, месо и производи од меса, полуготови и готови оброци, кажу у Институту за јавно здравље Војводине.

Стога не чуди што прекомерна ухрањеност и гојазност узимају свој данак – пандемија гојазности у бројкама значи да је преко 670 милиона одраслих и преко 120 милиона деце узраста од пет до 19 година данас у свету гојазно. Истовремено, после периода пада, учесталост глади у свету поново расте, па нови подаци указују на то да је преко 820 милиона људи у свету гладно. Према најновијем извештају ФАО данас више од 815 милиона људи пати од хроничне потхрањености, а од тога 60 одсто чине жене, кажу у Институту.

Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут”, Центар за промоцију здравља и мрежа института и завода за јавно здравље у Републици Србији расписали су конкурс за избор најбољих ликовних и литерарних радова на тему „Правилна исхрана –  доступна и приступачна свима. За свет без глади”. Конкурс је део кампање Октобар – месец правилне исхране и 16. октобар – Светски дан хране и намењен је деци из предшколских установа и ученицима основних школа у Републици Србији. Најбољи радови на нивоу округа биће достављени Центру за промоцију здравља Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” до 16. октобра 2019. године, како би се прогласио и промовисао најбољи дечији рад на тему Кампање који ће бити штампан у виду постера током 2020. године.

Конкурс није наградног карактера, већ се кроз избор и промоцију најбољих дечијих радова подстиче здравствено-васпитни рад који прати израду радова. Најбољи радови биће изабрани и промовисани на окружном нивоу. Најбољи радови на националном нивоу биће постављени на сајту Института за јавно здравље Србије. Радови се не враћају, већ ће бити коришћени за дизајн и штампање здравственопромотивног материјала у циљу континуиране промоције правилне исхране.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести