Танасић: Не можемо бити задовољни статусом српског језика

БЕОГРАД: Поводом обележавања Међународног дана матерњег језика, стручњаци упозоравају да је неопходно радити на унапређивању статуса матерњег језика.
cirilica
Фото: Youtube Printscreen

Научни саветник Института САНУ за српски језик Срето Танасић каже да данашњи дан представља драгоцену прилику за развој свести о значају и неговању матерњег језика, као и његовом положају у друштву.

"Не можемо бити задовољни статусом српског језика", каже Танасић за Танјуг и додаје, у прилог таквом ставу, да је, на пример, мало докумената који су написани добрим српским језиком, ћирилицом.

У средствима информисања такође се не води довољно рачуна о језицкој култури, каже Танасић.

Он сматра да би и у школама требало озбиљније приступити настави српског језика, повећати број часова и, свакако, водити рачуна да се градиво не прелази брзо и недовољно квалитетно, што је, по његовом мишљењу, сада случај.

Како каже, свако у складу са својим местом у друштву, може да утиче на то да се матерњи језик обогати и додаје да струка никад више није била тако јединствена у настојању и жељи да се национални језик додатно изучи и поштује.

Танасић каже да је, са друге стране, статус мањинских језика уређен на нивоу највиших европских стандарда и истиче да се на то може бити поносан, али напомиње да је потребно донети нови Закон о српском језику.

"Недопустиво је да професори, који не предају српски језик, имају толико мало знања о њему, и зато је потребно утицати на изградњу много боље језичке културе", напомиње саговорник.

Такође, додаје, мало је институција које се баве информисањем и које имају довољан број лектора и истиче да се данашње друштво знатно мање бави читањем књижевности и богаћењем свог језика.

Напомиње да би државне институције такође морале да воде рачуна како се обраћају јавности, као и да је потребно да имају више лекторских служби.

"Када бисмо све то применили, онда бисмо могли рећи да смо задовољнији статусом српског језика и његовим изучавањем", закључио је Танасић.

Дан матерњег језика обележава се у свету од 1999. године, како би се промовисале језичка и културна разноликост и вишејезичност и указало на важност матерњег језика.

Установио га је Унеско у знак сећања на протесте у Пакистану, после којих је Урду проглашен званичним језиком.

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести