У Србији од рака плућа годишње умре 4.600 људи

БЕОГРАД: Рак плућа је најчешћи и најсмртоноснији рак у Србији и свету, годишње у земљи 6.500 особа оболи, а на жалост њих више од 4.600 изгуби битку са том опаком болешћу.
s
Фото: Youtube Printscreen

Према статистици, Србија заузима друго место у Европи по смртности од карцинома плућа, док број оболелих расте сваке године, саопштило је данас Удружење за борбу против рака плућа, а у сусрет 1. августу, Светском дану борбе против рака плућа.

Из Удружења су изразили наду да ће се та статистика променити, пре свега превенцијом, као и раним откривањем и лечењем већег броја пацијената на имунолошким и циљаним терапијама.

Од прошле године у Србији је омогућено лечење пацијената савременим терапијама, купљени су недостајући брохноскопи, а у најскорије време, по први пут Клиника за пулмологију УКЦ Србије, добиће најмодернији ЦТ апарат који ће значајно убрзати рану и контролну дијагностику оболелих.

Професорка Виолета Михаиловић Вучинић истиче да је Клиника за пулмологију УКЦ Србије водећа установа за лечење рака плућа у Србији са више од 4.000 пацијената годишње.

"Сваки четврти пацијент који уђе у Клинику има карцином плућа. Међутим, због епидемије корона вируса, велики број нових пацијената је касно дијагностификован, чиме су смањене могућности за добре прогнозе излечења. Како је већина здравствених капацитета била фокусирана на лечење ковид пацијената, имали смо много неоткривених, односно касно откривених пацијената са раком плућа", рекла је Михаиловић Вучинић.

Истакла је да су апели струке и удружења пацијената уродили плодом, надлежни су препознали проблем и набавили најсавременији ЦТ апарат који ће се превасходно користити за дијагностику рака плућа.

"Могу да кажем да ће по први пут од оснивања, Клиника за пулмологију добити свој ЦТ апарат, који ће допринети знатно бржој дијагностици пацијената. У питању је најмодернији 128 слајсни скенер, при крају су неопходни грађевински радови у делу зграде потребни за инсталацију скенера и очекујемо да ће за две седмице апарат бити спреман за пријем првих пацијената", навела је Михаиловић Вучинић.

Нови ЦТ апарат на Клиници ће омогућити знатно бржу дијагностику, јер је време откривања у лечењу рака плућа најважније.

Оља Ћоровић из Удружења "Пуним Плућима" каже да рани преглед и дијагностика спасавају живот и позвала је све да се, уколико осете симптоме, одмах јаве лекару.

"Рак плућа неће нестати и од њега се не можемо дистанцирати, што је и слоган наше кампање у 2021. години "Са њим нема дистанце". Поред тога, као удружење, спроводимо и активности са надлежним здравственим институцијама, како би се што већем броју пацијената омогућиле имунолошке и циљане терапије са циљем да сваки пацијент одмах по успостављању дијагнозе добије неопходну терапију", каже Ћоровићева.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести