УНС: Признања студентима за врхунске резултате на такмичењима у свету

НОВИ САД: На свечаности у згради Ректората у Унверзитета у Новом Саду су уручена признања студентима који су постигли врхунске резултате на европским и светским такмичењима у школској 2018/2019.
s
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Успешним студентима признања је, честитајући на постигнутом, уручила продекан за наставу УНС проф. др Сања Подунавац Кузмановић.

Ове године 20 студената награђено је за успех на престижним европским и светским такмичењима, освајањем првог, другог или трећег места. Сваке године наш Универзитет брине о овим младим људима, дајући им посебно признање за те врхунске резултате. Тиме желимо да укажемо на чињеницу да је наша академска заједница веома поносна на успехе наших студената. Показало се и да наши студенти, осим тога што ће једног дана бити врхунски стручњаци у професијама за које их спремамо, имају и додатна интересовања. Веома је важно да буду свестране личности, што успеси у дисциплинама које нису у фокусу њихових студија, потврђују, рекла је Сања Подунавац Кузмановић.

Награђени студенти су са Факултета техничких наука, Медицинског факултета, Машинског факултета, Факултета спорта и физичког васпитања, Природно–математичког факултета и Академије уметности.

Кристина Гомбар је студенткиња друге године Медицинске рехбилитације на Медицинском факултету. Освојила је друго место на Светском првенству у каратеу, одржаном у октобру у Чешкој.

Срећна сам због успеха на том великом такмичењу. За то је било потребно уложити пуно труда. Тренирам карате већ осам година. Иначе, од малена волим спорт, а волим и да помажем људима. Данас видим и повезаност између рехабилитације и спорта, рекла нам је Кристина Гамбор.

Студент ФТН-а Данило Лазић је с екипом колега учествовао на такмичењу Еуробот 2019. године.

То такмичење одржава се сваке године, а уназад неколико сезона финала се одржавају у Француској. Стигли смо до финала и освојили прво место. Задатак је био да се направи робот који се такмичи на прописаном терену, а ко освоји највећи број бодова, међу победницима је. Учествовало је стотинак тимова из двадесетак земаља. Требало је да пронађемо спонзора и развијемо потребну електронику. На крају смо и с одређеним тактикама успели да надиграмо противнике, испричао нам је Лазић.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Лазар Торбица из Шапца студира клавир, трећа је година на Академији уметности, у класи професорице Рите Кинке.

Освојио сам неколико награда на иностраним клавирским такмичењима: прве награде у Корату, Скопљу, Барију и финалиста сам такмичења у Бриселу. Такмичења су ми донела нова искуства, док награде имају значај за моју биографију.

Милан Слијепчевић из Зрењанина такође је студент клавира на Академији уметности у Новом Саду, друга је година основних студија у класи проф. Милана Миладиновића.

Прошле године сам на Меморијалу Матусја Блум у Сарајеву освојио другу награду. Такође сам и на такмичењу у Италији освојио другу награду. Значајно је то искуство, увек је битно наступати, представти се, а такође остварити и контакте. Због тога ми је важно да се такмичим и да што више наступам. Волео бих да се убудуће бавим пијанизмом и наступањем.

В. Црњански

EUR/RSD 117.3108
Најновије вести