Велелепни мозаик у Храму сада видљив у пуној лепоти

БЕОГРАД: Мозаик Храма Светог Саве, површине око 15.000 квадратних метара је завршен, а од сутра почиње уређење пода, чиме ће бити комплетирани радови на највећем православном храму на Балкану, каже владика Стефан, старешина Храма у коме су јуче скинуте скеле и завршени последњи детаљи на велелепном мозаику.
s
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Он је за Танјуг рекао да је за мање од четири године завршен комплетан мозаик, што је како каже, јединствено у православљу и упоредио са дзамијом Аја Софијом, чији је мозаик рађен скоро шест векова.

Руска академија наука на челу са њиховим главним уметником Мухином, завршили су за непуне четири године комплетан мозаик и то је нешто што је било главно искушење, рекао је владика Стефан.

Каже да се у Храму тренутно завршава иконостас, на чијем ће врху бити ускоро постављена Икона Свете Тројице, те да се од сутра почиње са уређењем пода, који није рађен због скеле постављене током радова на мозаику.

Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

То је још у плану да се заврши и у овој години ћемо комплетирати све радове у Храму Светог Саве, истиче владика.

Мозаик је тежак више од 320 тона и садржи више од 50 милиона комадића, каже владика и истиче да је на њему радило 300 уметника мозаичара, а укључујући и оне који су га лепили, довлачили... укупно 600.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров 29. октобра ће обићи Храм, а владика Стефан каже да је он цењен у нашем народу и да ће бити радо дочекан гост.

Руси су изабрали најбољи тим мозаичара, који је успео да посао уради квалитетно у сваком смислу, уметничком и грађевинском, наводи владика.

Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Кажу да је ово нешто слично као што је Аја Софија, али имамо некакве информације да је ово значајнији рад од мозаика рађеног у Аја Софији. Уметник Мухин је са оригинала пресликао лик Богородице и у самом олтару имамо вернији приказан лик Богородице него онај што је у Аја Софији, наводи владика Стефан.

Владика је изразио уверење да ће посетиоци имати шта да виде у Храму.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести