Зубарске столице чекају кадровске планове

Најављена рационализација броја запослених у здравству каже да ће без посла остати између 760 и 780 стоматолога, каже председница Покрајинског одбора и члан Републичког одбора Синдиката

запослених у здравству Војводине др Дуња Циврић. У том броју су, без разлике, и такозвани “уговорени” и “неуговорени” стоматолози, односно и они који имају уговоре с Фондом, као и они који плату зарађују на тржишту.

- Најважније је да одлазак запослених буде добровољан. Четири репрезентативна синдиката су с Министарством здравља направила предлог да се утврде критеријуми за одлазак колега, међу којима су критеријум старости и ко је, како и колико радио. Треба да се има у виду и социјални моменат, јер ако оба супужника раде у стоматологији, не могу обоје да остану без посла. Такође, треба да се има у виду и да ли неко има дете, нарочито ако има сметње у развоју - навела је др Циврић неке о тражених критеријума и додала како треба да се види и ко испуњава услове за одлазак у пензију.

Према њеним речима, Министарство здравља је условљено од стране Светске банке, да у примарним установама у стоматологији услуге могу да добијају само деца, породиље, стари и оболели од малигних болести, чиме се смањују и права корисника.

- Чека се кадровски план, а према информацијама које имамо, почели су да их достављају у установе. Када стигне план, онда ћемо видети ко испуњава критеријуме. При томе, ако нека установа добро послује и зарађује, не треба да отпушта људе. Тако имамо пример у Бачкој Паланци, где би по инструкцијама требало да буде пет стоматолога вишка, али они су развијена служба, која зарађује и нема потребе да било ко буде вишак. Када је таква ситуација, директор установе не треба да прогласи технолошки вишак - наводи др Дуња Циврић и додаје да је статистика централизована и не знају колико има вишка у стоматолога у Војводини.

Иако је најављено да би спискови вишка запослених требало да буду направљени до 20. новембра, она не верује да је то могуће. Каже како се целе године тај рок одлаже и пролонгира, од априла, до јуна, потом октобра и не верује да ће посао бити завршен до краја године.

Правница у Стоматолошкој комори Србије Маја Ковачевић каже како је Комора у више наврата иницирала састанке с Министарством здравља и да су са синдикатима тражили да се утврде критеријуми, на основу којих ће неко бити проглашен за вишак.

- Систематизација за ову годину се у домовима здравља чека од маја и још није стигла. Ту ће бити изнете спецификације према специјалностима и броју становника. На директорима установа је да одреде технолошки вишак - испричала је Ковачевић и напоменула да ни они у Комори немају податке о томе колико запослених је вишак у Војводини.

Проблем на који Маја Ковачевић скреће пажњу јесте гашење хитних служби у Нишу и Београду, јер ће они који у њима раде постати технолошки вишак.

- Уколико постоји вишак стоматолога, треба да им се омогући добијање отпремнине, као и изнајмљивање “столице” у дому здравља. Важно је да се питање вишка запослених не препусти самовољи директора, него да се поставе јасни критеријуми, на нивоу целе Србије - рекла је Ковачевић.

Председница Новог синдиката здравства у највећој установи примарне здравствене заштите у земљи, Дому здравља “Нови Сад” др Драгица Јанков-Видачић каже да сви синдикати инсистирају на добровољном одласку.

- Кадровски план још нисмо добили. У Дому здравља “Нови Сад” нема вишка запослених, а ако неко има намеру да оде, треба да добије отпремнину - казала је Видачић и напоменула да би требало понудити стоматолозима да раде у некадашњим амбулантама и ординацијама које је Дом здравља имао у неколико фирми у Новом Саду.

Др Дуња Циврић сматра да би домови здравља требало да уведу плаћање услуга преко административне забране предузећима. Тиме би, сматра она, и домови здравља имали више посла и бољу зараду, али би и корисницима много значило такво плаћање зубарских услуга.

Љубица Петровић

„Изнајмљивање” столица није добро

„Изнајмљивање” столица, односно давање могућности стоматолозима да приватно раде у домовима здравља није добро, сматра др Дуња Циврић. Иако су постојале такве идеје, овај “корак даље” није учињен. Према њеним речима, то би стварало конкуренцију у домовима здравља, што би могло лоше да утиче н пословање домова здравља.
 

EUR/RSD 117.3271
Најновије вести