Ариљска малина, футошки купус и сремска кобасица заштићени у ЕУ?

БЕОГРАД: У Србији је данас почела реализација двогодишњег пројекта "Развој органске производње и политике квалитета хране у Србији", који ће омогућити да до 2020. године најмање три српска прехрамбена производа буду заштићени посебном ознаком квалитета и порекла на рафовима Европске уније.
1
Фото: Tanjug

Реч је о почетку реализације пројекта "Развој органске производње и политике квалитета хране у Србији", чији је циљ јачање капацитета администрације и институција у земљама корисницама, а у циљу сарадње са њиховим партнерима у земљама чланицама ЕУ.

На данашњој свечаности поводом почетка реализације овог пројекта у Клубу посланика у Београду, речено је да Србија има седам процената територије која се налази у заштићеним еколошким зонама што омогућава нашој земљи да буде лидер у региону у производњи органске хране.

Бранислав Ракетић из Министарства пољопривреде каже да се пројекат састоји из два дела, први је јачање капацитета Србије у области органске производње, а други део се односи на дефинисање квалитета ових производа.

Вредност пројекта који финансира ЕУ је 1,1 милиона евра и трајаће две године, а партнери на пројекту су Италија, Француска и Аустрија, каже Ракетић.

"До краја пројекта ћемо имати најамање три производа који ће имати припремељене спецификације и који ће бити предмет регистрације на нивоу Европске уније", најављује Ракетић и напомиње да ће Србија по први пут имати производе који ће бити заштићени на нивоу ЕУ. 

Управо производи са заштићеним пореклом, а који ће моћи да се купе на рафовима ЕУ међу 1.000 оваквих из целог света, према оцени Ракетића, обезбедиће конкурентност српских произвођача на тржишту Европе.

Иако још увек није одређено која ће три производа ће се наћи у "елитном клуб" заштићених производа, Ракетић сматра да би се ту могла наћи ариљска малина, футошки купус, сремска кобасица и други производи из наше земље који носе посебне одлике краја у којем се произоде.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести