После репризе "црног понедељка 87" јењава паника на берзамa

ЊУЈОРК/СИНГАПУР: Након јучерашње репризе "црног понедељка" из 1987. године, када су светске берзе претрпеле најгори пад у историји, чини се да од јутрос паника на тржиштима капитала јењава јер је најављена финансијска инјекција за ликвидност америчких Федералних резерви смирила инвеститоре.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Фјучерси на берзама у Европи и САД-у тргују се јутрос на позитивној територији, а неки од највећих губитака забележених на азијским тржиштима су такође смањени до окончања трговачког дана, извештава Ројтерс.

Јапански индекс Никеи пао је за 10 процената, након чега је ублажио губитак и завршио трговање у минусу од 6,0 одсто.

Аустралијски S&P/АSH200 имао је наволатилнији трговачки дан, потонувши за 8,0 посто пре него што је у последњим минутима трговања кренуо узлазном путањом и закључен с добитком од чак 4,4 процента.

Најшири индекс азијско-пацифичких акција, без јапанских, MSCI био је у касним поподневним сатимa у порасту за 0,1 одсто, након пада на јутарњем трговању за више од 5,0 процената. Ипак, на путу је да седмицу заврши с губитком вредности од 11 посто, што је његов највећи пад од 2008. године.

На тржишту фјучерса у Њујорку, индекс Дау Џонс је ојачао ноћас у 3:19 часова по источноамеричком времену за 580 поена, што наговештава да ће на отварању бити у плусу за 467,38 бодова. Термински индекси S&P 500 и Nasdak 100 такође су забележили заокрет, указујући на раст на отварању трговања.

Током јучерашњег трговања, S&P 500 је регистровао најгори резултат у готово три деценије потонувши за 9,5 одсто, чиме се придружио индексу Дау Џонс који је раније ушао у "медвеђе тржиште" изгубивши више од 20 процената вредности за само 20 дана, што је његов најгори и највећи процентуални пад од 1987. године.

Иначе, индекс волатилности ВИКС - такозвани "мерач страха" на Волстриту - достигао је јуче свој највиши домет од финансијске кризе 2008. године, додаје Ројтерс.

С јучерашњим падом, S&P 500 је изгубио 27 процената вредности у односу на максимум забележен у фебруару.

Такво кретање индекса на Волстриту у четвртак указало је на то да инвеститори сматрају да фискални планови администрације у Вашингтону неће бити довољне за неутралисање економских последица коронавируса.

До преокрета је, међутим, дошло након што је ФЕД објавио да ће спровести три репо операције у оквиру програма повећаног финансирања ради јачања ликвидности. Централна банка је у финансијски систем улила више од 198 милијарди долара комбинујући преконоћне и дугорочне позајмице финансијским субјектима, пренео је CNBC.

Ипак, није извесно да ли овај преокрет на берзама наговештава опоравак тржишта од депресивног сентимента који је за месец дана збрисао око 14 хиљада милијарди вредности акција светских компанија.

У касним поподневним сатима, хонгконшки индекс Ханг Сенг је ослабио за 1,9 посто, а индекс Коспи корејске берзе, на којој је јуче привремено било обустављено трговање због великог пада акција, надокнадио је део губитака и завршио дан у "црвеном" за 3,4 процента.

Цене злата и нафте су стабилне. Северноморска нафта "брент" је ојачала јутрос за 1,9 одсто, на 33,84 долара за барел, након што је у четвртак пала за више од 7,0 процената, америчка WTI нафта је скочила за 2,4 посто на 32,26 долара по барелу.

На нешто мирнијим валутним тржиштима долар је задржао своју позицију јер су инвеститори, нервозни због системских ризика, повећали тражњу за том светском резервном валутом.

Остале главне валуте су се јутрос стабилизовале након фуриозне куповине долара током ноћи, при чему се евро тргује за око 1,1200 америчких долара, а аустралијски долар се опоравио на 0,6300 америчких долара.

Валуте тржишта у успону су у паду - корејски вон и тајландски бат су пали за по 1,0 проценат, а индијска рупија за 2,0 одсто, извештава британска агенција.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести