Расте вредност Клаудкоина у Србији; Један коин 10 динара

БЕОГРАД: Вредност криптовалуте Клаудкоину Србији је у последње две недеље скочила и тренутно један „коин“ вреди 10 динара, а излазак на „берзу“ овог електронског новца очекује се крајем године.
radovan bajic
Фото: Tanjug (video)

Инжењер Радован Бајић, које је у тиму са још 24 светска стручњака учествовао у изради Клаудкоина, каже за Танјуг да ће од 800 постојећих криптовалута, неке од њих, сигурно постати светски признат новац.

О томе каже, размишљају све финансијске институције у свету, али и код нас.

Клоудкоин је прва валута у историји човечанства која се не може фалсификовати, нити изгубити, тврди Бајић, чији је задатак у оквиру тима за израду ове валуте био да направи непробојан систем, који штити од евентуалне крађе или угрожавања безбедности Клаудкоина.

План је био, наводи, да се изађе на „берзу“ Dex-Trade у јануару наредне године, али његов тим, додаје, верује да ће то и бити пре плана, у новембру или децембру ове године, јер је, како каже, потражња за Клоудкоином кренула много брже него што се очекивало.

Основна разлика између биткоина и Клаудкоина је технологија на којој се заснива њихов рад.

Систем РАИДА, који је Бајић осмислио како би заштитио Клаудкоин, је независан рад сервера, а управо то у односу на Биткоин, каже он, даје сигурност од потенцијалног пробоја у цео систем. 

Чак и да неко узме вашу криптовалуту из „новчаника“, постоје серијски бројеви који потврђују да су били ваши и након одређеног периода, добићете их назад, објашњава Бајић.

Додаје и да је цео систем стављен на проверу, када је његов тим понудио 100.000 долара ономе ко успе да „разбије шифру“, међутим, каже, светски хакери нису успели у томе. 

Говорећи даље о разлици између Биткоина и Клаудкоина, каже да се прва валута може „штампати“, док друга, има тачан број емитованих апоена.     

Истиче и да је брзина којом се обавља тренсфер Клаудкоина, у односу на Биткоин, знатно већа.    

По његовом речима, смисао целог концепта оснивања криптовалута је да се промени систем какав данас постоји у свету, како би се избегли посредници који узимају део новца од трансфера из једне валуте у другу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести