Фиксна телефонија нестаје за десет година?

Генерални директор „Телекома Србија” Предраг Ћулибрк рекао је да та компанија, и поред одлуке да не буде приватизована, има снаге да буде још боља. Он је додао да

је у 2015. години покренут инвестициони план вредан 120 милиона евра. Ћулибрк је казао да ће тај инвестициони програм омогућити националном телекомуникационом оператеру да настави тржишну битку с конкуренцијом и да у наредним годинама у најмању руку одржи вредност компаније.

Директор је оценио да би било погрешно сада понудити пакет акција „Телекома” на Београдској берзи.

– Пратећи преговоре с ЕУ и побољшану позицију Србије, мислим да у перспективи треба стрпљиво припремити план за излазак можда на неку светску берзу ако већ одлучимо да идемо у том правцу – Варшавску, Бечку, па зашто да не и на Лондонску – рекао је Ћулибрк. – То би био добар тест и за реалну вредност компаније.

По његовим речима, један од проблема за „Телеком” биће фиксна телефонија, из које долази око 40 одсто прихода компаније.

– Многи глобални стручњаци не верују да ће за десет година та врста услуга постојати. Зато у својој стратегији даљег развоја морамо уважавати све те изазове – рекао је директор „Телекома”.

Како је казао, „Телеком” је повећао број ИПТВ корисника 25 одсто и завршиће годину с око 400.000 корисника те услуге.

– Број корисника интернета, односно АДСЛ-а смо подигли пет процената, претплатника мобилне телефоније је чак 100.000 више, а у постпејд је прешло 150.000 људи. Имамо нових 200.000 претплатника с „бокс пакетима”, а упоредо смо завршили велики складишни дата-центар, опремљен простор за смештај ИТ структуре – навео је директор „Телекома”.

Ћулибрк је казао да у „Телекому” ради око 8.400 људи, док је хиљаду ангажовано на лизинг.

– Вишка има. Колико? То је тешко рећи јер смањење броја запослених мора да се обави тако да корисници не примете ни минималан пад квалитета у пружању услуга – рекао је директор Телекома.

Е. Дн.

 

„Лазар” би добио 0,3 одсто

„Телеком Србија” саопштио је  да би, у случају да је та компанија продата, приватизациони саветник, француска компанија „Лазар фререс” САС, добио провизију од 0,3 процента а не три одсто, како су пренели поједини медији.

„Поводом нетачних навода појединих медија, компанија ’Телеком Србија’ обавештава јавност да је приликом ангажмана консултантске фирме ‘Лазар фререс’ САС као приватизационог саветника, склопљен споразум на основу којег се тој француској компанији за пружање консултантских услуга у процесу приватизације исплаћује износ од 638.000 евра, као и варијабилни део у случају извршене приватизације од 0,319 одсто од износа процењене вредности компаније ’Телеком Србија’, уместо нетачно наведена три одсто”, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести