Јаја из Србије стижу и до Екваторијалне Гвинеје

Цена јаја доспела је ових дана у средиште пажње када је недавно статистика објавила податак да су јаја за годину дана највише поскупела - 31,2 одсто у односу на друге намирнице.
2
Фото: Dnevnik.rs

Упркос томе што се данас јаја на пијацама продају од 21 до 26 динара, ова намирница и даље је најјефтинија у односу на другу храну и представља уједно и најквалитетнији избор у одабиру менија током дана, због протеина које садрже - каже за „Дневник” директор Пословног удружења за живинарсто „Заједница живинара” Раде Шкорић.

Он напомиње да су домаћа јаја најјефтинија у поређењу са ценом ове намирнице у околним земљама, рецимо, у Хрватској коштају око 30 евроценти, а више од 35 евроценти коштају у Румунији и Аустрији.

- Домаће тржиште добро је снабдевено јајима и не зависимо од увоза. Заправо јаја ни не купујемо са стране јер су јаја овде јефтинија него у ЕУ и то спречава трговце да намирницу купују на

инотржиштима - појашњава. Шкорић. - Имамо самоодрживу производњу конзумних јаја, у 1.100 регистрованих фарми налази се преко четири милиона кока носиља и још три милиона кокошака се шетају по двориштима у сеоским домаћинствима.

По речима нашег саговорника, прошле године имали смо најбољи извоз јаја у односу на протеклих десетак година.

- Више од 50 милиона јаја продали смо околним земљама:Црној Гори, Северној Македонији, БиХ, а од маја прошле године јаја продајемо и у Албанију. Уочи Нове године у четири авионска лета милион комада домаћих јаја продато је у Африку, односно Екваторијалну Гвинеју. Да ли ћемо јаја и даље продавати на далеком афричком континенту зависи од тога да ли ће се купцима исплатити високи трошкови транспорта, јер се јаја не могу копненим путем превозити због дугог путовања.


Одлична продаја

Душица Попржен каже да се јаја одлично продају, иако су одавно прешла 20 динара и иду полако ка три десетице.

- Јаја ће за Ускрс бити, али не очекујемо да ће потражња бити знатно већа, као, рецимо, што је то било пре десет и 20 година, када су домаћице куповале и по стотину јаја. Сада се празник обележава скромније и купује далеко мање, пошто се углавном фарба десет до највише 30 јаја - казала је наша саговорница.


Уочи предстојећег Ускрса, за који се по обичају фарбају јаја и зато више купују, Шкорић наглашава да цена неће ићи нагоре, већ да постоје изгледи да велики трговци спусте цену у намери да би купце привукли да уз ову намирницу купе још по нешто.

- Произвођачка цена јаја на фармама је 14,5 до 15 динара, а цену од 21 до 26 динара формирају трговци по својој вољи. Део трговаца продаје намирницу по вишим ценама ради зараде, а други по нижим ценама да би привукли потрошаче да уз јаја обаве и већи пазар - објашњава Шкорић.

Један од произвођача јаја Душица Попржен, која држи фарму кока носиља већ 40 година, истиче да су живинари коначно дочекали да јаја имају прихватљиву цену и да нешто и зараде.

- Пре поскупљења, осам до десет година јаје је било од 8 до 12 динара, па су многи фармери одустали јер нису имали рачуна, због скупе хране и ниске цене јаја. У послу су опстали само они који су имали своју храну за тов кока носиља .Сада су на тржишту прилике другачије, цена јаја у малопродаји иде на руку фармерима, па се отварају нове фарме и могућност да јаја буде још више на тржишту. У том случају, ако понуда буде већа може се десити да јаја буду јефтинија - навела је Попржан..        

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести