Краткорочно издавање некретнина у кризи

Издавање станова на дан све до прошлог лета било је уносан посао у великим градовима, али и у том делу привредне стварности епидемија ковида-19 направила је штету пошто су станодавци обично издавали некретнине туристима којих сада нема.
stanovi stanogradnja Dnevnik
Фото: Дневник (Слободан Шушњевић)

Из агенција које се баве посредовањем у издавању станова кажу да су се власници некретнина због вишемесечне епидемије определили за дугорочно издавање станова, а малобројни који су и даље остали у послу, привређују на позитивној нули. Они који су тај посао баталили и одлучили да издају станове на дужи рок, у агенцијама кажу да су то углавном власници који имају једну некретнину, а они који и даље раде су поседници више станова, кућа и викендица и од рентирања остварују егзистенцију. У агенцијама процењују да таквих објеката за краткорочно издавање гостима има више стотина.

Владимир Рафаиловић из новосадске агенције „Реал хоусе” каже да су прошлог лета у просеку станови били у закупу 20 дана, док су сада знатно краће.

– Затварање граница, недолазак страних туриста и наших радника на привременом раду у иностранству и неодржавање музичког фестивала Егзит су разлози зашто се сада станови слабије издају – наглашава Рафаиловић. – Све до летос наши гастарбајтери проводили су овде цео годишњи одмор, и да не би били родбини на терету, изнајмљивали су станове, викендице и куће по две до три седмице. Долази су и житељи из околних земаља, али не туристички, већ да за седам до десет дана обаве лекарске прегледе. Било је и гостију у транзиту, на дан-два, који су одседали у изнајмљеним становима да би предахнули од пута и наставили даље. Сада тих људи нема, боје се болести и слушају препоруке, па ово лето проводе код куће, а станодавци који се нису преоријентисали у послу преживљавају од оних малобројних и храбријих домаћих гостију, ишчекујући да се ситуација у вези с епидемијом стабилизује.

По речима агената из агенције „Винсон” у Новом Саду, ситуација на тржишту издавање станова по данима променила се чим је наишао први талас епидемије у марту, и од тада посао стоји, једино што је било гостију током јуна, додуше не као прошле године у истом периоду.

20 дана у месецу у просеку прошлог лета била попуњеност станова

Епидемија коронавируса пореметила је целокупну туристичку привреду па се криза осећа и у овом делу, кажу у агенцији „Винсон”. Има привредника у Новом Саду који су апсолутно посвећени гостима, који су некретнине категоризовали и, осим у агенцији, понуду објављују и на сајту боокинг.цом, и сада су у проблемима, као и станодавци који само преко агенција траже госте накратко. Ни једнима и другима није лако, страних гостију нема, а домаћи слабо долазе.

30 одсто попуњеност овог лета

Власници некретнина на дан нису баш спремни да с јавношћу поделе искуство о тренутним пословним проблемима, а они малобројни углавном кажу да посао не цвета, али да им је попуњеност током месеца око 30 одсто, што је довољно да се плате рачуни.


До 80 евра закуп дневно

У агенцијама наводе да цене издавања зависе од опремљености некретине и локације и да се крећу од 20 до 70 и 80 евра на дан.

– Очекивали смо да ће краткорочно издавање станова, због недостатка гостију, појефтинити, али се то није догодило – казала је Данијела Сабљов из агенције „ИММА некретнине”. – Ранијих година цене су увек скакале уочи Егзита, али ове године фестивала нема, а цене су остале на лањском нивоу. Вероватно зато што су власници доста новца уложили у некретнине и што их добро одржавају, па воде рачуна о томе да не буду у губитку.


Бранка М., која издаје стан у близини Футошке пијаце казала је да има мало гостију, али да је за то делом и сама одговорна.

– Нисам хтела да по сваку цену имам попуњен смештај – казала је Бранка М. – Током првог таласа епидемије нисам примала госте, мада су се јављали и желели да проведу викенд, па и карантин, у Новом Саду. Сада имам троје гостију из Бора, на неколико дана, а када они оду, чекаћу друге. Углавном током месеца стан ми буде заузет седам до десет дана

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести