“Мали Шенген“: Иницијатива са потенцијалом на Западном Балкану

БЕЧ: Иницијатива за укидање баријера на слободан проток роба, услуга, капитала и људи између Србије, Северне Македоније и Албаније је занимљива идеја, оцењено је данас на „16.Бечком економском форуму“.
Aleksandar Vlahović
Фото: Tanjug

Директор Агенције за промоцију страних инвестиција БиХ Гордан Милинић указао је да је у његовој земљи ова иницијатива наишла на подршку.

Указао је да је министар трговине организовао састанак са прдставницима привреде и да су бизнисмени подржали ту иницијативу.

„Сматрамо да путовање без баријера, олакшани проток роба може бити добро за побољшање односа између земаља у региону“, нагласио је Милинић.

Председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић навео је да Западни Балкан има око 17,9 милиона становника, а да су све земље суочене са демографским проблемима, старења становништва, али и емиграцијом.

Пренео је да БДП свих земаља региона чини само једну четвртину БДП-а развијених земаља ЕУ.

Привредни раст на Западном Балкану, према његовим речима смањује се са 3,9 на 3,2 одсто, додајући да је само Србија прошле године имала већи раст.

По питању фискалног дефицита Србија може да се похвали суфицитом већ више година заредом, каже Влаховић и додаје да је Србија свој јавни дуг значајно смањила са 75 на 50 одсто.

Међутим, Влаховић је указао да по питању трговинске размене све земље региона бележе велике дефиците, а да су у најбољем положају Србија и Северна Македонија.

Такође је указао да су привреде свих земаља региона, у поређењу са ЕУ, и даље неконкурентне, и да је у том смислу неопходно даље побољшати економске слободе и борбу против корупције.

Што се тиче "Малог Шенгена" указао је да постоји ЦЕФТА 2 споразум којег се не придржавају сви из региона.

Министар за заштиту животне средине и планирање Северне Македоније Насер Нуридини рекао је да је његова земља одлуком ЕУ да не почне приступне преговоре разочарана, али не и обесхрабрена.

Рекао је да постоји уверење да је процес европског приближавања допринео стабилности земље и региона, а уједно и поспешио животни стандард грађана.

Он је позвао на тешњу регионалну сарадњу по питању заштите животне средине, јер реке и природе не познају границе, па је потребно кроз шире синергије са суседима решити проблеме.

Такође је нагласио да би синергијама у уједињавању тржишта могло да се подигне интересовање инвеститора.

Северна Македонија, према његовим речима, је спремна да буде регионални партнер.

“Ако нас споразум о уклањању баријера чини ефикаснијим на путу ка ЕУ онда је добра идеја“, нагласио је Нуредини.

Представница Привредне коморе Северне Макеодније Татјана Штерјова оценила је да је неопходно да се на Западном Балкану успостави слободан трговина, и да то мора бити један од главних приоритета свих доносиоца одлука.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести