Мање дажбине газдама, а веће плате радницима?

Премијер Србије Александар Вучић најавио је да ће у другој половини наредне године држава смањити порезе и доприносе на зараде и друге пореске стопе.

– Хоћемо да подигнемо бизнис до краја, сигурни да ћемо у маси средстава задржати ниво прихода и увећати га у односу на садашњи да бисмо охрабрили сопствени раст – рекао је Вучић. – За то је потребна већа пореска дисциплина. Када одете у унутрашњост, у готово 90 одсто пекара и посластичарница људи немају навику да издају фискалне рачуне. Људи морају да знају да је сваки подавац већ урачунао тих 20 одсто у цену и када не узмете рачун, узели сте од себе, од своје деце, путева, школа, болница.

Најава да ће држава наредне године смањити порез на зараде је испуњење дугогодишњих захтева већине српских привредника, који су мале плате запослених у приватном сектору правдали огромним државним наметима на зараде, али им уједно доноси и обавезу да исте зараде повећају барем онолико колико им држава умањи дажбине. Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић објашњава за „Дневник” да је најава смањења пореза на зараде добра вест за привреднике у Србије и да очекују да се овога пута  заиста и реализује.

– Најава је значајна новина јер српска привреда очекује финансијске олакшице да би кренула даље – рекао је Атанацковић. – Ако заиста желимо развој привреде, то је неопходно. Морамо прво да омогућимо да привреда лакше дише да бисмо могли од те исте привреде очекивати нове инвестиције – јер се оне не могу очекивати само од страних инвеститора. Домаћим привредницима и привреди треба омогућити да од свог остатка, који се појављује тек онда када им се мало смање оптерећења, има нове инвестиције, запошљавање.

Прошле недеље министар финансија Душан Вујовић изјавио је да је дошло време да се повећају плате и у приватном сектору, а намера државе да смањи порез на зараде у 2017. години могла  би значити да се то заправо жели постићи на тај начин.
– Нормално је да те две најаве имају везе и да значе: ми ћемо вама мањи порез, а ви радницима веће плате. У Унији смо прошле године радили истраживање везано за парафискалне намете, који су често невидљиви, и констатовали смо да је код нас порез на профит релативно мали, али до профита не можемо да дођемо – каже Атанацковић.

– Привреднику је сасвим свеједно да ли ће за екологију, постављање фирме, за разне атесте... да плати јединствено кроз порез на профит, ако му профит остане, или ће платити на разне начине. Кад све поплаћа, на крају схвати да му ништа није остало. Када му ништа не остане, онда порез на профит може бити нула, њему је свеједно јер до профита није дошао. Овако, ако се оствари најава о смањењу пореза на зараде, могу се очекивати и веће плате  запослених у приватном сектору.

Председник Управног одбора НАЛЕД-а Горан Ковачевић истиче за „Дневник” да је та организација указивала на то да су високи државни намети на зараде један од главних генератора сиве економије па је, самим тим, најава да ће они бити смањени добра вест за српску привреду.
Наш саговорник не верује да ће се плате запослених у приватном сектору повећати одмах након смањења пореза на зараде јер, како каже, то није реално.

– То не значи аутоматски веће плате запослених у приватном сектору – закључује Ковачевић. – У првом тренутку након тих мера то се неће догодити јер су парафискални намети које сада плаћају привредници толико велики да је привреда тешко живи. Међутим, оног тренутка када се буду почели стварати услови да се примети смањење тог пореза и када тржиште рада још боље заживи, то ће у неком периоду од пола године до године након увођења мера довести до већих плата.

Љ. Малешевић
 

Поново ћемо с газдама да се „бијемо” за веће плате

Председник УГС „Независност” Бранислав Чанак каже за „Дневник” да ће се тек видети да ли ће смањење пореза на зараде аутоматски и значити веће плате у приватном сектору, али свакако ту намеру државе оцењује као добру.
– Такав потез послодавци траже већ годинама – истиче Чанак. – Да ли ће они бити кокректни па део разлике која ће им остатити услед смањења пореза на зараду дати радницима, то ћемо тек да видимо. Али, у сваком случају, изгубиће један од аргумената у опирању према нашим захтевима за веће плате и оправдање „Немамо, кад би они нама скинули порезе, онда би било”. Изгубиће тај аргумент па ћемо поново да се бијемо за радничке плате.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести