Мењачима од наредне године ограничене провизије

Грађани који су намерили да последњих дана ове године промене нешто више евра због провода или богате трпезе добро ће учинити ако се још једном прерачунају и можда мало сачекају с одласком у мењачнице.
menjacnica, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, од 1. јануара у мењачким пословима важиће нова правила. Народна банка Србије ограничила је распон курса према евру у мењачницама, те он, у односу на средњи курс НБС, може бити 1,25 одсто на више или на ниже. Због тога се они који било да купују или продају евро неће више суочавти с непријатним изненађењима и великим разликама курса евра пошто од Нове године мењачи неће моћи одока да зарачунавају неповољнији курс.

Како ће се кретати куповни и продајни курс од Нове године. Домаћа валута је већ дуже време стабилна, а вредност евра креће се око 118 динара. То значи да би, уз нов начин обрачуна курса по којем се евро откупљује, односно продаје курс мењача не би смео да буде нижи од 116 динара, при откупу и виши од 119,4 динара када мењачи продају евро. Сличан распон чак и повољнији за странке било да евро купују или продају има већина мењачница по великим градовима.

Дакле, за већину мењачница ово правило и неће донети неке новине јер већ послују у оквиру поменутог распона, али ће се то осетити у понуди мењачница близу државне границе, у близини кладионица и у тржним центрима гд је курс, по правилу, виши. Тако су пред саму Нову годину мењачнице на сегединском путу откупљивале евро по 115,3 динара док је прођани био 118,9 динара. Извесно је да ће овај продајни курс од 1. јануара морати мало да коригују.

Евро неће прећи 120 динара код продајног  курса нити ће ићи испод 116 динара код куповног 

О томе зашто су се одлучили да мењачима одреде распоне курса у Народној банци Србије кажу да је ова мера предузета с циљем да се утиче на мењачнице у којима су због недостатка тржишне конкуренције примећена већа одступања и код куповног и продајног курса, а у односу на курс који су тога дана примењивали остали мењачи.

На питање може ли се живети од мењачког посла одговор би свакако био потврдан јер је то, судећи по броју мењачница у Србији које се готово и не затварају очигледно. Хоћели нови пропис НБС то променити?

- Код већине мењача неће бити великих промена - каже председник Удружења мењача Србије Бора Брујић. - Продајни и куповни курс у већем распону код нас држе мењачнице које имају слабију конкуренцију, пре свега оне на граничним прелазима, у тржиним центрима, као и у близини кладионица па ће у њима морати да буде коригована понуда.


Рачуни су спас

Мењачи све више шире понуду услуга којима се баве, па се у њима могу обављаи и друге новчане трансакције. У многим мењачницама могу се обављати послови платног промета, платити рачуни, рецимо, за струју, комуналије, мали трговци могу да уплате пазаре. Све ове услуге и те како имају прођу на трижишту. Посебно добро ова понуда мењачница дође клијентима који нису вични е -банкингу, а банке или поште су им далеко од места становања.


Курс у мењачницама није закуцан. То се посебно односи приликом промене или куповине вћих износа, а повољнији курс обично се одобрава већ од 550 до 1.000 евра. Зато они који већ сад знају да ће им бити потребна већа сума било динара било евра треба у обзир да узму и повољнији курс и ограничење распона и да процене да ли им се више исплати да новац мењају наредних неколико дана или после 1.јануара.

Д.Вујошевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести