Министарство и ЕБРД за обуку кадрова потребних привреди

БЕОГРАД: Министарство просвете, науке и технолошког развоја и ЕБРД потписали су споразум чији је циљ изградња чврстих мостова између пословног света и центара за обуку како би се ускадило стицање стручних вештина ученика и стварних потреба предузећа, саопштила је данас ЕБРД.
nezaposleni kanjiza, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs
У оквиру ове сарадње, ЕБРД и Министарство просвете ангажоваће приватне компаније у развоју образовних политика и квалификационих стандарда како би се осигурало да ученици завршних година на стручним и високо-школским установама стичу стручне вештине потребне послодавцима.
 
ЕБРД и Министарство просвете радиће на развоју програма дуалног образовања који комбинују праксу у приватним компанијама и обуку у стручним школама.
 
У саопштењу се наводи да неусклађеност стручних вештина са потребама послодаваца негативно утиче на конкурентност српске привреде, ограничава продуктивност и иновације, а истовремено покреће незапосленост и одлив мозгова, посебно међу младима.
 
Министар провете Младен Шарчевић каже да је унапређивање релевантности система образовања и његово прилагођавање поребама привреде, друштвеног и личног развоја један од стратешких приоритета Владе Србије.
 
Навео је да су у претходном периоду учињени значајни напори у том правцу, а посебно је издвојио увођење дуалног образовања и васпитања, као и оснивање Агенције за квалификације и 12 секторских већа као тела заснованих на социјалном парнерству.
 
Шарчевић је поручио да закључивање споразума са ЕБРД пружа снажну подршку Министарству у успостављању релевантног система квалификација који почива на осигурању квалитета и који је као такав у функцији боље комуникације образовања и тржишта рада.
 
„Подршка и заједничко деловање Министарства и ЕБРД је јако важно, нарочито данас када је потребно брзо реаговати на бројне изазове данашњице, укључујући стабилизацију и унапређивање прилика у Србији након пандемије ?ОВИД-19“, каже Шарчцевић.
 
Регионална директорка ЕБРД-а за Западни Балкан и Србију Жужана Харгитаи је нагласила важност усклађивања стручних вештина и стварних потреба предузећа.
 
„Ово је посебно важно у периоду опоравка после ковида“, кажзе Харгитаи.
 
ЕБРД директор за родну и економску инклузију Барбара Рамбусек је навела да је сарадња приватног сектора са креаторима политика од пресудне важности за обликовање ефикасних вештина и политика људског капитала.
 
„Такође, олакшава младима широм региона, њихов прелаз из школе у посао, посебно у време кризе“, додала је Рамбусек.
 
Како је саопштено, ЕБРД је до данас уложила више од 5,8 милијарди евра у 260 пројеката у Србији, подржавајући развој приватног сектора и прелазак на одрживу и зелену економију.
EUR/RSD 117.1415
Најновије вести