Момировић: Рано говорити о додатној подршци аутобуским превозницима

БЕОГРАД: Уколико ситуација са короном поново буде екстремна држава је спремна да додатно помогне аутобуске превознике, рекао је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић после разговора са представницима превозничких компанија, и додао да је у овом тренутку о томе преурањено говорити, али да ће се ситуација пратити.
tomislav momirovic, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/С. Шушњевић

Он је подсетио да су министарство и Влада Србије подржали аутобуске превознике током две године са око 30 милиона евра.

Навео је да су исплаћене и четири рате субвенција за 694 аутобуска превозника са мало мање од 7.000 регистрованих аутобуса, које су износиле 1,8 милијарди динара, чиме је спашено 13.000 радних места у том сектору.

"Јасно смо рекли нашим колегама аутопревозницима да ће Влада Србије увек бити уз њих и нећемо дозволити да пропадну ако се корона буде развлачила и имала и убудуће разорне ефекте. Бићемо уз њих само под једним условом да чувају своје компаније и своје запослене. Само тако заједно можемо изаћи из ове приче", рекао је Момировић.

Он је оценио да је основно да се прати даљи развој ситуације са короном.

"На жалост нико не може да претпостави како ће изгледати тржиште саобраћаја у наредним месецима. Уколико ствари буду поново екстремне, а надам се да неће, ми ћемо са адекватном помоћи изаћи. Свакако ћемо додатни вид подршке дати аутобуским превозницима. Али у овом тренутку је преурањено о томе говорити", рекао је он.

На питање какав је став министарства о мерама које превозници предлажу одговорио је да да постоје неке системске мере које је могуће променити и прилагодити.

"О томе смо сада причали. Још је рано за конкретније ствари", рекао је он.

Председник одбора групације за превоз путника у друмском саобраћају и аутобуске станице ПКС Миломир Радовановић оценио је да је састанак са министром био конструктиван те да ће се превозницима омогућити да опстанемо у свом послу.

Навео је да су присуствовали и представници седам саобраћајних фирми, те да су имали имали захтева у вези превазилажењу проблема у пословању које је време наметнуло.

"Проблеми су у задржавању радне снаге, и делу обнове возног парка", истакао је он.

Како је навео 19 месеци превозници нису отпуштали раднике, а државна помоћ им је пуно значила, јер без ње не би могли да сервисирају обавезе.

"Изразили смо неке захтеве који се тичу, краткорочних и дугорочних мера, да би наша делатност опстала, јер је реч о веома флексибилној делатности која упошљава преко 20.000 радника", рекао је он.

Истакао је значај задржавања у овој делатности професионалних возача, механичара и ауто електричара који су атрактивни за многе друге делатности.

"Проблем је нама превозницима сачувати ту радну снагу, пратити њихове захтеве и у делу корекције личних доходака. Кроз овај период нисмо смањивали зараде, него смо и повећавали, да би задржали радну снагу, да би јавни превоз остао у функцију за грађане", рекао је он.

Како је навео, кључни предлози за министарство данас су били да се повећа повраћај дела акцизе за гориво, исплата минималца за возаче и аутомеханичаре ако постоји могућност, као и да локалне самоуправе нађу средства за очување локалног јавног превоза.

Министар Момировић је састанак искористио и као прилику да превознике упозна са потенцијалима иницијативе "Отворени Балкан" која ће омогућити интерграцију региона и слободан промет робе и услуга.

"Нама је циљ потпуно слободан промет роба и људи, бржа комуникација, како би наши између осталог и аутобуски превозници нашли свој интерес, подигли своје пословање, додатно развили своје бизнисе и запослили још више људи", рекао је он.

Министру је пре шест дана позлило док је обилазио радове на деоници аутопута ка Пожеги па је имао хитну операцију слепог црева.

"Свашта може човека да задеси. И у животу и на терену. Добро се опорављам. То је сада иза мене. Желео бих да затворим ту тему. Осећам се одлично", прокоментарисао је он данас своје здравствено стање.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести