Агрокор продаје Млин, у Кикинди нису обавештени

КИКИНДА: Кикиндски млин АД је на списку фирми у власништву „Агрокора” које су предвиђене за скору продају.
kikindski mlin, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Генерални директор Кикиндксог млина Владимир Голушин изјавио је за наш лист да нема коментар у вези с најављеном продајом, пошто нема никаквих информација које би могао да саопшти.

– Верујте, немам информацију, не знам када ће кренути реализација и на који начин, то стварно не знам – рекао је Голушин. – Ми радимо свој посао, фирма послује солидно, колико може. Радимо редовно, плате запосленима измирујемо, све је у најбољем реду.

По његовим речима, Кикиндски млин тренутно има око стотину запослених, а прошлу годину је завршио с пословним губитком од 98,362.419 динара.

Одлуком Скупштине акционара одржане крајем јуна, целокупан износ губитка је покривен из нераспоређене добити из претходних година.

100 запослених у Кикиндском млину

– Имали смо ситуацију да је „Банини” био у блокади и отишао у стечај, те нам је остао тај новац као ненаплаћено потраживање. То је посао из ранијих година, због којег је исказан губитак за прошлу годину. Кикиндски млин ради нормално, продаја фирме уопште не зависи од нас. Јас ам само неко ко менаyерски води фирму и њен развој, тако да се у погледу власништва уопште не питамо, нити имам информације – казао је Голушин.

У капиталу Кикиндског млина исказаном у укупно 34.035 акција, највећи удео имају фирме у власништву „Агрокора”. У поседу зрењанинског „Дијаманта” АД је 32.757 акција, или 72,27 одсто, док београдски „Фриком” АД располаже с 8.157 акција, или незнатно више од петине.

98 милиона динара био лањски губитак

Кикиндски млин располаже значајном имовином, између осталог силосима у Кикинди и Новом Милошеву за складиштење 82.000 тона пшенице, магацинским складиштима, производним погонима и другим, која су у Кикинди на поседу површине веће од 30 хектара и у Новом Милошеву на 14,5 хектара.

Међу 80 фирми чију је продају најавила привремена управа компаније „Агрокор” је, да подсетимо, и Кикиндски млин.


На списку немаДијаманта”, „Фрикома”...

На списку од 80 фирми из састава концерна „Агрокор” које привремена управа те компаније намерава да прода, за сада је само једна компанија из Србије. Да ли ће тако и остати, остаје да се види јер за сада  „Меркатор”, „Мг Мивела”, „Фриком”, као ни „Дијамант” из Зрењанина нису на продају. Да ли је то зато што „Агрокор” не жели да их прода или због блокаде коју је наметнула Сбрбанка, остаје да се види.


Међу већим фирмама које су на том списку су и: Адриатица.нет, Карисма Хотелс Адриатиц, „Загреб плакат”, „Пројектградња”, Солана Паг, Поликлиника „Авива”… наводи се на сајту „Агрокора”.

Од продаје тих 80 фирми, 201 некретнине (и две покретности), 21.609 квадратних метара пословног простора, 3.376 квадрата простора комерцијалне намене, 5.077 квадрата стамбеног простора, 30.341 квадрата индустријске имовине и 160 хектара земљишта очекује приход од 300 милиона куна, или око 40 милиона евра. Продаја би требало да се реализује у року од четири године, према конзервативном сценарију, наводи се на сајту „Агрокора”.

Тодорићева вила „Кастело” већ је продата словачким купцима за 60 милиона куна.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести