АПР: ЕПС највеће привредно друштво, НИС најуспешније

БЕОГРАД: Највеће привредно друштво у 2018. године је ЈП ЕПС са пословним приходом од 263,9 милијарди динара, што је за 4,7 одсто више него претходне године, објављено је данас у Агенцији за привредне регистре.
a
Фото: Tanjug (video)

Ти приходи ЕПС -а чине 2,5 одсто пословних прихода целе привреде, речено је на конференцији за медије поводом објављивања листе 100 нај привредних друштава у 2018. години.

На другом месту по висини пословних прихода је НИС, затим иду ХБИС група (Железара), Делез и Фијат.

Најуспешније привредно друштво је компанија НИС, која је друга према оствареним пословним приходима од 258,5 милијарди динара, уз њихов годишњи раст од 19,8 одсто.

Највећи нето добитак у 2018. години, у категорији привредних друштава са највећим нето добитком као одраз страних директних инвестиција исказало је привредно друштво Зи Ðин у Бору (бивши РТБ), чији добитак износи 90,05 милијарди динара.

Тај добитак је знатно већи од прошлогодишњег - 975 милиона динара и чини 12,1 одсто укупног нето добитка свих приврендих друштава.

Друго место према нето добитку заузима Аеродорм "Никола Тесла" Београд чији је нето добитак у 2018. био 53,1 милијарду динара , док је претходне године био 3,3 милијарде динара.

На трећем месту је НИС са нето добитком од 32,1 милијардом, на четвртом Ал Дахра Србија у Падинској Скели (ПКБ) са нето добитком од 12,1 милијарде динара, а на петом месту је Телеком са 10,1 милијардом динара.

С друге стране, највећи нето губитак је исказала ПКБ корпорација од 22,6 милијарди динара, затим Путеви Србје, Верано моторс, Викторија ојл и Робне куће Београд.

Регистратор у Регистру финансијских извештаја и бонитета Ружица Стаменковић рекла је да се пословање привреде у 2018. одвијало у условима повољног пословног амбијента.

Прилив страних диретних страних инвестиција бележи раст из године у годину, навела је Стаменковић.

Како је рекла, првих 100 предузећа остварује 30,8 одсто пословних прихода целе Србије, 47,3 одсто нето добитка земље, чак 60,3 одсто нето губитка целе привреде, 41,1 одсто пословне имовине у укупној привреди.

Више од половине капитала остварују првих 100, али и историјских губитака и једна четвртина запослених целе привреде се налази на листама првих 100.

На листама са нето губитком и кумулираним губитком велико учешће имају микро привредна друштва - једну трећину.

По питању наплате потраживања и плаћања обавеза највише финансијске дисциплине има међу привредним друштвима која су на листи 100 са највећим пословним прихдом и она су своја потраживања наплаћивала за 51 дана, а плаћали своје обавезе за 73 дана, рекла је она.

Када је реч о ЕПС-у, то јавно предузеће је имало нето добитак у висини од 1,58 милијарди динара, који је смањен за 53,2 одсто.

То предузеће је располагало и са највећим финансијским ресурсима и запошљавало је и највише радника - 25.761, што је 2,3 одсто свих запослених у приведним друштвима.

Ова компанија се спустила на на чак 39. место у односу на 16. на коме је била претходне године због смањене продуктивности за преко две трећине смањеног добитка из финансирања на који се у петходној години у извесној мери ослонила. Пословање ЕПС-а карактеришу и највећи историјски губици који допринос даљем паду показатеља профитабилности ове компаније. Без обзира на исказане губитке ЕПС је још увек компанија са далеко највећим перформансама у земљи, има добар бонитет и има задовољавајућу активност, рекла је Стаменковић.

За НИС је рекла да та компанија у својим билансима нема текућих нити кумулираних губитака.

НИС је, истиче, најуспешнија компанија зато што је њен нето добитак резултат из пословне активности и једино исказује високе стопе профитабилности које су знатно више од профитабилности укупне привреде.

Ова компанија велику имовину финансира из сопственог капитала, а запошљава 4.099 радника.

Зи Ђин је због отписа дуга остварио највећи нето добитак, а повећан је и капитал за чак 7,2 пута.

Стаменковић каже да укупан несто добитак Ал Дахре био 12,15 милијарди динара и "да је јасно да је он у целости реализован из добитка од повољне куповине".

Србијагас је седми на листи привредних друштава са највећим нето добитком иако аје остварио добитак мањи за 65,2 одсто у односу на претходну годину.

То предузеће бележи добитак из пословних активности од 14,8 милијарди динара, који за 3,3 одсто повећан, а на пад укупне профитабилности утицали су лошији резултати из финансирања и из осталих активности.

Такође, Србијагас је на другом месту према износу укупног губитка из ранијих година од 111,8 милијарди динара, с тим да је он смањен за 13 одсто.

На листама Сто нај приведних друштава налази се укупно 21 предузеће, у коме је запослено 68.685 радника, а од тог броја предузећа 15 је пословало профитабилно.

Стаменковић је упозорила да расту губици микропредузећа и да су они из године у годину све већи.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести