Бесплатна обука и сигуран посао за вариоце у бродоградњи

Холандско бродоградилиште „Вахали”, које већ неколико година успешно послује у Мачванској Митровици, често тражи радну снагу с искуством и муку мучи да је на српском тржишту нађе.
varilac radnici pixabay
Фото: pixabay.com

Због тога су пре две године одлучили да реконструишу објекат старе школе у самом центру Мачванске Митровице да би у њој отворили тренинг-центар у којем ће обављати преквалификацију радника, али и одржавати интерне обуке кадра који недостаје.

Ових дана „Вахали” је објавио позив незапосленима, али и запосленима, да се пријаве за теоретску и практичну обуку за занимање бродоцевар, што је врста вариоца. Како су нам објаснили у тој компанији, број кандидата који могу се пријавити на оглас није ограничен, а планира се да обука почне 18. новембра.

Обука траје два месеца, и то три пута недељно, у укупном трајању од 12 сати недељно, а обављаће се у просторијама „Вахали” школе у Мачванској Митровици у преподневним часовима. Практична обука биће у самом бродоградилишту.

Обука је бесплатна, а основни услов за кандидате јесте да имају до 30 година, мотивисаност за учење, одговорност и марљивост, те да су 100 одсто присутни на теоријској и практичној обуци

Обука је бесплатна, а основни услов за кандидате је да имају до 30 година, мотивисаност за учење, одговорност и марљивост, као и да су 100 одсто присутни на теоријској и практичној обуци.

У том бродоградилишту за „Дневник” су објаснили да бродоцеваре не могу да нађу на тржишту, а да им то занимање недостаје. Због тога су одлучили да кандидатима који успешно заврше обуку одмах  понуде посао помоћника бродоцевара.


Бродоцевар и у Шифрарнику занимања

Мада у средњим стручним машинским школама постоји смер бродоцевар, интересовање младих за њега је веома мало. Бродоцевар се налази и у Шифрарнику занимања, који је недавно усвојен. Ипак, заинтересованост младих, али и лица која су више година на евиденцији незапослених, за то занимање изостаје иако се након завршетка средње стручне школе или обуке одмах може наћи радно место.


Потенцијалне раднике за којима имају потребе то бродорадилиште, али и многи други послодавци, обезбеђује и Национална служба за запошљавање. Тако је после тромесечне обуке у НСЗ-у у Сремској Митровици јуче 13 заваривача добило сертификат о стеченим знањима и вештинама за заваривача.

Обука је спроведена у сарадњи с Академијом „Оксфорд” и Техничком школом „Никола Тесла” из Сремске Митровице, а финансирана је из директног гранта који је ЕУ доделила НСЗ-у кроз пројекат „ЕУ подршка НСЗ-у за запошљавање”. Обука за завариваче спроведена је у 13 градова у Србији за незапослена лица из категорије дугорочно незапослених и нискоквалификованих.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести