Без реформе јавне управе ЕУ неће забележити напредак Србије

БЕОГРАД: Србија наставља реформе с циљем придзружења ЕУ и у условима пандемије, где се видело Колико су западни Балкан и ЕУ посвећени заједничким напорима у сфери економије, изјавила је Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић на панелу “Нови програм реформи Владе Србије од 2021-2023.”.
obradovic
Фото: Танјуг (видео)

“Драго нам је да видимо да је ЕУ посвећена европској будућности западног Балкана и даљем интензивирању своје подршке политичким, економским и друштвеним реформамаму регион”, изјавила је министарка на панелу одржаном у склопу 21. Београдског економског форума.

Додала је да је Србија свесна да мора још да уложид у реформе, зато што оне доносе бољи живот и лакше пословање грађанима, а не зато што то тражи ЕУ.

„Србија континуирано улаже значајне напоре како би своју јавну управу унапредила и ускладила са стандардима који преволађују у ЕУ, како би је учинила ефикаснијом, транспарентнијом, одговорнијом Али рпе свега како би је учинила ефикаснијом транспрентијиом”, нагласила је Обрадовић.

Додала је да је државна управа уз подршку електронске урпаве веома добро договорила на изазове пандемије и вакцинације становништва.

“Програмом развоја екетронске управе у Србији за период од 2020. До 2022. године утрли смо пут развоју најсавременије дигиталне администрације, док смо стратегијом реформе јавне управе успоставили један од приотритетних циљева да јавна управа на ефикасан и иновативан начи пружа услуге које најбоље одговарају потребама корисника”, навела је Обрадовићева.

Додала је да је претходних година остварен највећи напредак управо у сфери пружања услуга грађанима и привреди.

“Током 2020. године институције јавне управе су 10 милиона пута размењивале податке изи службених евиденција. Овим смо милионима пута смањили одласке грађана пред шалтере и канцеларије, смањили обим посла и уштедели грађанима драгоцено време”, рекла је министарка.

Навела је и да је држава нарочито поносна на дигитализацију и развој електрноске управе.

“Статистика показује да је прошле године више од 320.000 грађана и 13.000 привредних субјеката добило е-сандуче, а 225.000 је тако примило бар један доцумент до марта 2021." навела је Обрадовићева.

Казала је и да је потребно да се више ради на промоцији псотојећих решења, знања и свести грађан о томе шта од услуга постоји на терену.

Министарка је подсетила да је Програмом развоја електронске управе планирано увођење 300 нових услуга.

Обрадовићева је закључила да без истинске реформе јавне управе ЕУ неће констатовати озбиљан напредак Србија на европском путу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести