Брнабић за ITU о развоју дигитализације у Србији

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић у интервјуу за највећу светску телекомуникациону организацију, Међународну телекомуникацијску унију (ITU), говорила је о развоју дигитализације у Србији и истакла да брза дигитална трансформација брзо мења нашу економију.
brnabic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

ITU је агенција Уједињених нација која је одговорна за питања која се тичу информационих и комуникационих технологија, а уједно и најстарија и најутицајнија међународна организација која на нивоу свих земаља чланица УН координише развој телекомуникација и дигитализацију.

Интервју је објављен јуче, када се у Женеви одржавао овогодишњи савет Међународне уније за телекомуникације, на насловној страници те организације, чиме је, наводи се у саопштењу њеног кабинета, наша земља поново добила огромну светску пажњу.

У интервјуу премијерка говори о дигиталном буму који се дешава у Србији и о томе како широкопојасни интернет потстиче раст и развој наше земље.

Тржиште телекомуникација у Србији је високо конкурентно и покренуло је трку између провајдера који желе да дођу до корисника. Ова пракса је резултирала високим нивоом покривености 4Г технологијом, који сада достиже више од 99,5 одсто домаћинстава са најмање једним мобилним провајдером, а већина са сва три, рекла је Брнабић у интервјуу.

Додала је да у погледу фиксног широкопојасног приступа, две трећине домаћинстава има приступ широкопојасној мрежи нове генерације, а само пет одсто домаћинстава, углавном у удаљеним руралним срединама, нема приступ фиксној широкопојасној мрежи.

Истакла је да су те цифре помогле Србији да постане лидер у региону и испред неких земаља Европске уније и додала да посао још није готов, те да је визија владе "инклузивно гигабитно друштво до 2025. године".

На питање зашто влада верује у развој широкопојасне мреже и њен утицај на економски раст, Брнабић је рекла да Србија има снажно дигитално друштво и да брза дигитална трансформација брзо мења нашу економију.

Сектор ИКТ доприноси 5,3 одсто нашем БДП-у и примећујемо сталан раст из године у годину. У исто време, извоз ИКТ-а је највећи у региону и расте за најмање 20 одсто годишње, истакла је премијерка.

Навела је примере да је српска компанија Нордеус један од водећих светских произвођача и издавача мобилних игара, док је SevenBriges једна од водећих компанија за генетичка истраживања и оцењена као једна од 50 најпаметнијих светских компанија.

Поред тога, врхунске међународне технолошке компаније основале су овде центре за истраживање и развој. Стварање међународно познате и растуће базе инжењерских талената, обезбеђивање најконкурентнијег опорезивања предузећа у Европи, помаже нам да створимо нови бренд за Србију - модерну земљу која је привлачна за младе људе, предузетнике и инвеститоре, нагласила је Брнабић.

Генерални секретар Међународне уније за телекомуникације, Хоулин Жао је прошле године у Београду, са премијерком Брнабић, отворио други Western Balkans Digital Summit.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести