Будимир Јовановић: Резултати много бољи него што је изгледало у марту

Међу првих 15 компанија у средњем Банату по пословним приходима, њих шест су чланице Зрењанинског пословног круга (Зрепок).
Ж. Балабан/Будимир Јовановић
Фото: Ж. Балабан/Будимир Јовановић

На првом месту је компанија „Гомекс”. И председник тог пословног удружења Будимир Јовановић, власник и директор компаније „Керамика Јовановић”, добио је признање „Најбољи пословни лидер 2020”, које додељује Привредна комора Србије. Признања која су стигла на крају ове тешке 2020. године говоре о стабилности и успешности компанија окупљених у пословном удружењу Зрепок, што је повод за разговор с председником удружења Будимиром Јовановићем.

– Ова година се по последицама које је произвела на здравље људи, броју преминулих и последицама по економију земље може упоредити с ратном годином – каже Будимир Јовановић. – Показало се, ипак, да ће се година за оне стабилније привредне субјекте, као што су компаније окупљене у Зрепоку, завршити резултатима много бољим него што је то изгледало у марту и априлу. Све компаније окупљене у Зрењанинском пословном кругу добро су пословале.


Сарадња са успешнима даје резултат

Како наводи, још једном се показало да је удруживање врло важно и корисно и у најбољим временима, а посебно у оним тешким.

– Доказано је да, уколико сарађујете с успешним људима у животу или у пословању, то доноси резултате. Наше удружење, које окупља истакнуте привреднике, свакако доноси много погодности свакој чланици, али и друштву. Ми недељно имамо састанке, размењујемо знање и искуства и лакше је да донесете одлуку кад то добро проанализирате с неким ко ради као ви и ко има исте проблеме. Показало се да је постојање институције као што је Зрепок драгоцено не само за њене чланице. То резултати показују. Зато се надамо да ће у наредном периоду и градска власт бити спремнија да чује глас привредника – завршава Будимир Јовановић.


Та констатација се односи и на фирме у саставу „Керамике Јовановић”.

– У марту и априлу изгледало је много горе, али већ након укидања ванредног стања промет је порастао, као и приходи, па ћемо годину завршити добрим пословним резултатима. Не као што смо планирали, али сасвим задовољавајуће. То се, нажалост, не односи на „Неимар”, који ће пословати са губитком – истиче Јовановић.

У далеко тежој ситуацији ову пословну годину завршиће мање фирме и предузетници. Многи од њих, сматра Јовановић, банкротираће до пролећа.

– То су мале фирме или предузетничке радње које имају по неколико запослених, које немају ресурсе да се носе с кризом, а немају резерве да дочекају боље дане, који ће, верујем стићи с пролећем – напомиње Јовановић.

У кризним ситуацијама, када не знате шта вас чека, тешко је планирати пословање за наредну годину.

– Последњих месеци смо се, на основу познатих параметара, али и макроекономских кретања, бавили планирањем и буyетирањем за наредну годину. То је тешко кад не знате шта вас чека. Мислим да смо направили реалне планове и да ће резултати бити бољи него ове године. А сваки план је бољи од тога да немате никакав – истиче Јовановић.

Када је реч о помоћи државе привреди, Јовановић каже да је после битке много паметних генерала, али је сигуран у то и да су динамика и начин расподеле морали бити другачији.

– Држава је све своје оружје искористила на почетку пандемије, сматрајући да ће доласком лета вирус нестати. То се није догодило. Помоћ је сада неопходна мањим фирмама и предузетницима, а држава више нема одакле да је пружи – сматра Јовановић.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести