ЦЕНА БАРЕЛА НАФТЕ ЈЕ ГОТОВО 84 ДОЛАРА: „Раст цена нафте и деривата не мора да утиче на цене горива на пумпама”

БЕОГРАД: Цена барела нафте је готово 84 долара, а генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић изјавио је данас да раст цена сирове нафте и деривата не мора да се одрази на цене горива на пумпама, пошто цена нафте у свету има одложено дејство.
benzinska_pumpa/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић

"Цена нафте има одложено дејство на цене горива на пумпама. Не дешава се одмах. На цену горива заправо утичу берзанске контракције деривата нафте и оне могу имати потпуно другачији тренд", рекао је Мићовић за РТС.

Мићовић је навео да почиње ремонт у панчевачкој Рафинерији, као и да су спремне залихе којима ће се снабдевати тржиште.

"Ово је планирани ремонт и рафинерије свугде у свету су веома сложена постројење и морају с времена на време да се зауставе, како би се заменили или поправили неки делови који већ показују симптоме за замену, али се доста тога и превентивно ради, јер наша рафинерија, ако се не варам, четири године ради без застоја", нагласио је Мићовић.

Говорећи о томе каква је понуда дизела и бензина, Мићовић је навео да је дизел у последњих пет година био заступљен из увоза око трећине негде 2019. године до 20 одсто 2023. године.

"То се мења, то је тржиште и док год тржишни механизми функционишу то је добро за потрошаче, јер не може нико да вам наметне увозни дизел уколико нема могућности да се прода на домаћем тржишту. Тако да је то добар корективни и конкурентски фактор за потрошаче. Бензина је нешто мање из увоза, то не прелази 15 одсто и бензин је генерално дериват кога увек има довољно на свим тржиштима, јер се дизелом опредељује укупна прерада и потребе тржишта, а бензин долази ту успут као производ", објаснио је Мићовић.

Према његовим речима, у току прошле године затворено је 30 бензинских станица, њих 30 је већ предато другим компанијама са већим ланцима, а свима осталима прети затварање.

"Ми упозоравамо већ дуже време, од када на снази Уредба о ограничењу висине цене деривата нафте, да ће то оставити неке последице које неће моћи тако лако да се исправе. У 2023. години због одлуке да се пољопривредници снабдевају по цени од 179 динара на бензинским станицама Нафте индустрије Србије, само једног ланца, сви остали су остали без тог сегмента тржишта. И једна бензинска станица у центру Београда друге неке компаније неће то осетити, али велика већина бензинских станица, мањих бензинских станица, независних, заправо живи од снабдевања пољопривреде и они су већ две године имају озбиљне проблеме", објаснио је Мићовић.

Фото: Pixabay.com

Како је навео, осим села добићемо и читаве руралне регионе који ће остати без бензинских станица.

"Значи не може 200 или 300 бензинских станица НИС-а да замени ту мрежу која је раније функционисала, где комшија сада мора уместо да купује код свог комшије  гориво у селу, да седне у возилу и да оде 20, 30 километара до бензинске станице НИС-а. То је нешто што хитно мора да се промени, јер остаћемо у тим срединама потпуно без таквих објеката", упозорио је Мићовић.

На питање да ли су пумпе спремне за пуњаче за електричне аутомобиле, Мићовић је истакао да се већ дуже времена ради на томе и то не због новог закона, који је донео ту обавезу, већ због захтева тржишта.

"Бензинске станице имају озбиљне пуњаче на својим објектима и то се из дана у дан повећава. Међутим, бензинске станице на аутопуту су једини већ изграђени објекти којима се намеће обавеза уградње пуњача. И то у року од две године, када буде донет подзаконски акт. Сви други нови објекти морају да уграђују пуњаче. Значи, нови резиденцијали објекти, нове пословне зграде ће морати да имају пуњаче", казао је Мићовић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести