Цене станова пристојне, а купци опрезни

Повољни стамбени кредити, добра понуда некретнина и пораст запослености нису, или, боље речено, још нису, донели бум на тржишту некретнина.
d
Фото: Dnevnik.rs

У агенцијама које се баве трговином кућама и становима кажу да је још рано да се прогнозира како ће се кретати бизнис у 2019, али ако се суди по крају прошле године, не треба очекивати велике промене.

А лане је било тако да су се цене станова у градовима држале на нивоу од 500 до 1.000 евра за квадрат у новоградњи. Куће на селима, посебно оне старије и слабије одржаване, могле су се купити већ за неколико хиљада евра. Ту је важило правило: што даље од града, то јефтиније. У већим градовима нови станови који се купују директно од инвеститора су јефтинији него када се пазари старија новоградња. Купци некретина не дижу кредит ако не морају, а када је то већ једина опција, труде се да им задужење буде што мање. Односно, некретнине се највише купују уз комбинацију готовине и кредита.

9.000 евра кућа од 93 квадрата у Меленцима

Шта на самом почетку године нуде банке и агенције које се баве тим послом?

500 евра па навише квадрат стана у Војводини

Камате на стамебне кредите крећу се ефективно између три и четири одсто на годишњем нивоу. Реч је о индексираним кредитима који су везани за евро. Упркос никад нижим каматама, кредити за ту намену су забележили раст у 2018. од свега 5,6 одсто и ове године су се зауставили на бројци од 403,97 милијарде, што је 21,54 милијарда више него у 2017. Односно, готовински кредити су их прешишали готово четири пута. С обзиром на то да су ове године уведена ограничења за готовинске кредите који су се користили за куповину некретнина, могуће је да ће бити више интересовања за стамебене зајмове. Они који се одлуче да се задужена рок од две-три деценије треба да рачунају на то да ће еурибор – каматна стопа Европске централне банке – која је сада у минусу, у 2020, готово извесно забележити скок. Зато је савет да се бира што нижа камата јер се код нас кредит везан за евро рачуна по варијабилној стопи па је, ако је веровати светским експертима, раст камата неминован.

Што се тиче понуде на тржишту, разнолика је. Тако се у Новом Саду, где су у Војводини цене и највише, квадрат нуди за 1.000 евра и у старијој и у новијој новоградњи. Међутим, они који желе да брзо продају некретнину, спуштају цену испод хиљадарке.


Цена главни фактор

Купци некретнина највише гледају цену стана или куће. Битно им је и да има јасне и чисте власничке папире, да нема хипотеке, да су плаћени рачуни. Гледа се, наравно, и квалитет: да ли је приземље или спрат, има ли лифта, како се зграда одржава… Новији станови и предности као што је енергетска ефикасност нису нешто што се посебно тражи. Када се, рецимо, грејање буде плаћало по утрошку топлотне енергије из топлана, онда ће вероватно и тај чинилац бити битан и купцу и продавцу.


– Што се тиче цена за ову годину, мислим да још рано давати прогнозе – каже Драган Рабатић из агенције „Солис”. - Велике турбуленције не очекујемо.

Слично мишљење имају и у зрењанинској „Прагми”. Ту се станови продају већ од 500 евра па навише. Што се тиче кућа, за једну од 93 квадрта у Меленцима треба одвојити 9.000 евра. Кажу да купци радо пазаре нове станове у изградњи од инвеститора јер су цене и до десет одсто ниже. Потражње има и за старијим становима, па очекују да продаја буде већа. Хоће ли и цене навише, остаје да се види.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести