ДИМИ СЕ СИВА ЗОНА Сто шверцованих цигарета као паклица у трафици

Познато је да се поједина роба више него нека друга продаје испод тезге, а такав начин продаје најчешћи је када је реч о трговини производима на које се плаћа акциза.
д
Фото: Dnevnik.rs

Међу њима су свакако и дувански производи, пре свега цигарете, али и резани дуван, а како ствари стоје, улична продаја се враћа. Наиме, пре више од деценије цигарете су се, готово по правилу, продавале и куповале ван легалних токова, а због тога је буџет Србије годишње био више стотина милиона евра тањи.

Црно тржиште је доласком светски познатих произвођача цигарета у Србију готово одмах замрло, али се сада ситуација променила. У последње време, иако далеко мање него раније, поново је оживела улична продаја цигарета, а слично се дешава и у региону. Упркос томе што се шверцери и шврецоване цигарете често откривају, црно тржиште постоји и паклица цигарета, која у трафикама кошта око 240 динара, може се купити и за 170. Да ли су цигерете скупе или јефтине зависи од тога ко на питање одговара, али купаца има и чини им се да су на добитку јер паклицу плаћају мање него када је купују у трафикама. Међутим, куповином цигарета ван легалних токова штетује држава, односно буџет јер се због ненаплаћених акциза и пореза на додату вредност у њега слива мање новца.

Поред оних који продају цигарете без акцизних маркица су и продавци резаног дувана, а цена је 200 динара за 100 грама. Иако нису расположени за разговор, као ни да кажу одакале стиже дуван који продају, указују на то да купаца има, а да је важно да је дуван квалитетан.

– Има купаца, а како и не би било кад је цена повољна – каже један од трговаца. – Цена 100 грама резаног дувана мања је од цене једне паклице, а од те количине може се добити и 100 цигарета.


Глобални проблем

Да је шврц цигарета уносан посао показује и то што у Светској трговинској организацији процењују да се годишње на шверцу цигарета заради између 40 и 50 милијарди долара. Шверц цигарета није заобишао ни земље Европске уније јер се на том тржишту сваке године нађе најмање 500 милиона прошверцованих кутија цигарета.

Пре две године је за само пет месеци у Србију ушло 50 камиона с по 1.200 картона цигарета, а процењено је да је зарада по камиону 360.000 евра.


Јасно је да шверц дувана и цигарета доноси корист онима који се тиме баве, а да расту шверца доприноси и раст пореских и акцизних оптерећења, којима државе из окружења своју регулативу у тој области усаглашавају с регулативом ЕУ. Тако Србија своју акцизну политику мора да прилагоди европским стандардима и достигне минималну акцизу од 90 евра на 1.000 цигарета. Сада је акциза по паклици цигарете из увоза и цигарете произведене у земљи 69,19 динара, а већ сад се зна колике ће бити до 2020. године јер ће се повећавати постепено. Акцизе на цигарете су од почетка прошле године око пет динара више, ново повећање следи на почетку следеће године, када ће бити динар више и износити 70,70 динара, а потом ће на половини године бити додатно повећане од око 1,50 динар – на 72,22. На почетку 2020. године акцизе на цигарете биће 73,73 динара, а од јула те године ће износити 75,25 динара по паклици. Уз ту акцизу, на цигарете се плаћа и акциза по стопи од 33 одсто вредности паклице. На дуван се плаћа акциза по стопи од 43 одсто по килограму и није се мењала од 2016. године.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести