До краја године још две дигитализоване услуге

БЕОГРАД: До краја године држава пушта у рад две нове дигитализоване услуге, то су е-инспектор и јединствени електронски локални порески систем, најавио је данас директор канцеларије за ИТ и е-управу Михаило Јовановић.
E uprava Foto: Tanjug.rs
Фото: Tanjug

Према његовим речима, е-инспектор ће омогућити инспекторима да директно са терена путем мобилних телефона или лап топ рачунара уносе податке у информациони систем, док ће јединствени локални порески систем грађанима и привреди једним кликом представити све пореске обавезе на једном месту и омогућити да их електронски плате.

Јовановић наводи да су пилот пројектом е-инспектор обухваћене санитарна и тржишна испекција, инспекција за рад и уравни инспекторат, док је у плану да се преостале 32 инспекције прикључе до маја идуће године."Дигитализација је приоритете Владе Србије", нагласио је Јовановић на скупу државних службеника о дигиталној трансформацијии и навео да се дигитализација заснива на четири основе, а то су реформа јавне управе, реформа просвете, развој ИКТ сектора и развој инфраструктуре.

"Пре свега је битна реформа јавне управе, јер желимо да имамо управу која је свима доступна, и да грађани и привреда могу све да обаве на једном шалтеру или преко интернета сами", рекао је Јовановић.Наводи да су у оквиру реформе јавне управе донета два битна закона, то су Закон о е-документу, индентификацији и услугама од поверења и Закон о е-управи.

Подсећа да је држава помоћу е-ЗУП омогућила грађанима и привреди да приступе подацима чак осам државних институција, међу којима су МУП, Национална служба за запошљавање, ПИО, Пореска управа, Министарство државне управе, Министарство праве...

"Скоро милион корисника је до сада извршило услуге преко тог информационог система", указује Јовановић.Осим тога, Јовановић подсећа и на информациони систем "Бебо, добро дошла на свет" преко кога родитељи могу одмах да поднесу захтев за родитељски додатак, као и да упишу дете у матичну књигу рођених.

Указује и да држава у циљу убрзања дигитализације ради на преквалификацији грађана за ИТ, увела је информатику као основни предмет у петом, а од ове године и у шестом разреду основне школе и формирала Министарство без портфеља за иновације и технолошки развој, јер, истиче Јовановић, Србији недостаје 15.000 ИТ стручњака.

Осим тога, каже Јовановић, битно је улагање у инфраструктру, отварање научно-технолошких центара, ширење интернет мреже и увођење 5Г мреже.На скупу којем су присуствовали државни службеници, Јовановић је истакао да колико је временски потребно да се развије информациони систем, дупло више времена је потребно да се едукују запослени у државној управи.

Директор Националне агенције за јавну управу Дражен Маравић каже да је у марту почела да ради Академија за обуку државних службеника како би се прилагодили дигитализацији.Према његовим речима, до краја године биће 4.000 запослених у државној управи који су прошли обуку, а развијају се системи и за обуку запослених у локалним самоуправама.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести