Драги: Трошите више ако желите да ЕЦБ подигне камате

МИЛАНО: Владе земаља чланица еврозоне могу да помогну Европској централној банци (ЕЦБ) да што пре подигне каматне стопе ако "одреше своје државне кесе" како би подржале економију, изјавио је данас председник ЕЦБ-а Марио Драги.
ecb
Фото: Logo

Активнија фискална политика у еврозони омогућила би нам да брже прилагодимо наше мере, за које знамо да имају штетне ефекте на одређене секторе друштва, рекао је Драги на једном догађају у Милану, а преноси агенција Ројтерс.

Коментари Драги, који крајем овог месеца одлази са функције председника централне банке, вероватно су реаговање на недавне критике упућене на рачун ултралабаве политике ЕЦБ-а из богатих земаља, попут Немачке, где влада и даље бележи буџетски суфицит упркос стагнирању економије, оцењује британска агенција.

ЕЦБ се суочила са најжешћим јавним критикама у последњих неколико година, након што је Драги прошлог месеца најавио поновно покретање ЕЦБ-овог програма откупа обвезница, упркос противљењу више од једне трећине чланова Управног савета те институције.

Драги је, такође, данас стао у одбрану ЕЦБ-ове улоге у грчкој дужничкој кризи из 2015. године, када је та институција замрзла кредитну линију за банке у тој земљи - приморавши владу да уведе контролу капитала.

ЕЦБ је деловала у границама свог мандата. На крају крајева, то је био приступ који је функционисао и за Грчку и за Европу, иако је цена коју је платио грчки народ била висока, рекао је Драги.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести