ДУПЛА ДНЕВНИЦА ЗА ПРАЗНИК У јавном сектору све „под конац“, а ево где се ова одредба НАЈЧЕШЋЕ КРШИ За газде које не плаћају - шестоцифрене КАЗНЕ

Запослени који раде на државни и верски празник, а послодавци им не плате дупло већу дневницу за нерадне дане, прети казна од 800 хиљада до два милиона динара.
gradjevinci, Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Према Закону о раду ако запослени ради на дан празника има право на увећану зараду од најмање 110 одсто.

Док се у јавном сектору строго придржавају овог слова закона, у приватном има доста фирми које се не обазиру на прописе и радницима не дају ни динар више.

Према речима Ранке Савић, председнице Асоцијације слободних и независних синдиката закон не поштују углавном мања предузећа у којима радници нису синдикално организовани.

У малим предузећима, трговинским и угоститељским објектим и СТР радњама масовно је непоштовање ове законске одредбе. Ту нема синдиката, а и сами радници ћуте и пристају на такво стање ствари. Друго је питање да ли сви ти људи морају да раде на државни празник. Ономе ко прима 50.000 динара ништа не значи 500 динара увећања на плату и свима њима би више значило да буду са породицом на државни или верски празник, истиче Савићева.

Она наглашава да је тренутно ситуација много боља него пре десетак година и да велике компаније поштују закон јер не желе да им се име помиње у медијима у негативном контексту.

У великим приватним компанијама се углавном поштује закон, јер имају синдикате који не дозвољaвају да рад на празнике не буде плаћен увећано. То је заслуга синдиката и у 90 одсто компанија се то поштује, истиче Савићева.

Шта мора више да се плати

Према Члану 108 Закона о раду запслени у Србији има право на увећану зараду у висини утврђеној општим актом и уговором о раду и то:

- За рад на дан празника који је нерадни дан - најмање 110 одсто од основице

- За рад ноћу, ако такав рад није вреднован при утврђивању основне зараде - најмање 26 процената од основице

- За прековремени рад - најмање 26 одсто од основице

- По основу минулог рада за сваку пуну годину рада остварену у радном односу код послодавца најмање 0,4 процента од основице

Предвиђене казне

Износ казни за неисплаћивање зараде према Закону о раду:

- 600.000 до 1.500.000 динара износи казна за послодавца

- 30.000 до 150.000 динара за одговорно лице у правном лицу

- 200.000 до 400.000 динара износи казна за предузетника

Дневник/Бизнис Курир/Славица Чолић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести