ЕБРД упозорава на раст зомби фирми ако се наставе ковид мере

ЛОНДОН: Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) позвала је владе у региону у којем је активна да преиспитају ковид мере подршке компанијама, упозоравајући да би подржавање тзв. „зомби” фирми могло да има негативан ефекат на здрава предузећа.
e
Фото: Tanjug (Shutterstock.com/Wirestock Creators, ilustracija)

Док је корпоративни дуг достигао рекордне нивое у отприлике 40 економија у којима ЕБРД послује, неизвршења обавеза су пала на рекордно низак ниво у многим земљама, утврдила је ова развојна банка у свом годишњем „Извештају о транзицији 2022/2023“ објављеном данас.

ЕБРД наводи да је део компанија избегао доцњу у сервисирању дуга због приступа јефтиним кредитима захваљујући владиним мерама након пандемије и финансијској подршци због руске инвазије на Украјину, преноси Ројтерс.

Међутим, стална подршка више није одржива у свету високих каматних стопа, оцењује се у извештају.

Још увек нисмо видели последице у смислу банкрота због пандемије и рата. Штавише, број банкрота у новим државама чланицама Европске уније је мањи. Постоји ризик од ''зомбификације'' ако се ванредне мере држава наставе много дуже, рекла је за Ројтерс Беата Јаворчик, главна економисткиња ЕБРД-а.

Присуство "зомби" фирми у некој економији се негативно прелива на здраве фирме, које бележе смањење инвестиција, приходе и запослености, упозорила је ЕБРД.

Субвенционисани кредити компанијама које имају негативне новчане токове одобравани су кроз привремене мораторијуме на отплату кредита, договорена смањења неизмирених износа, хитне грантове и финансијске ињекције за ликвидности од стране централних банака, показује извештај.

Многе земље су такође суспендовале, барем привремено, обавезу подношења захтева за стечај.

Свако повлачење државних кредитних гаранција и субвенција мора бити постепено како би се избегао било какав шок и „требало би да буде фино подешено како би се осигурало да само солвентне и одрживе фирме с привременим проблемима ликвидности добију финансијску помоћ“, закључује ЕБРД.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести