ЕПС није на продају; у плану ширење и јачање компаније

БЕОГРАД: Држава нема намеру да продаје Електропривреду Србије (ЕПС), већ жели да купује електропривреде из окружења и да шири и јача своју компанију, изјавио је Вучић.
dalekovodi eps
Фото: Tanjug

Вучић је приметио да је то и политичко питање, па, иако имамо новац, неки у окружењу не желе нама да продају своје електропривреде.

Он је тако одговорио на питање нопвинара о наводима Драгана Ђиласа да власт жели да прода ЕПС и наставио:

Видите шта ради подсвест, каже Вучић и додаје да је „некада је добро и то анализирати"

Како каже, његови политички противници знају да ЕПС много вреди, па рачунају да би могли 500 милиона евра "за себе да згрну"...

Ми не само да не мислимо да продајемо ЕПС, него мислимо да купујемо електропривреде у окружењу, каже и подсећа да је ЕПС већ купио 11 одсто црногорске електромреже. 

Спремни смо да купујемо електропривреде, хоћемо да ширимо и јачамо ЕПС, да буде највећа компанија на Балкану, а не да га продајемо, подвукао је председник.

Вучић је напоменуо да је исти случај и с Телекомом Србија, који држава такође нема намеру да продаје, нарочито не већински пакет акција.

ЕПС остаје наш у целини, Телеком Србија свакако више од 51 одсто, додао је.

Одбацио је и примедбе да имамо најнижи раст, те пренео податке да чак и на тромесечном нивоу, земље из окружења, БиХ и Албанија, имају значајно нижи раст.

Ничим другим се не баве, већ неистинама, приметио је Вучић и додао да се, упркос сталним неистинама, просечна плата од 340 евра никако не може представити као да је виша од 463 или од 500 евра, колика ће бити просечна плата у новембру.

Економија је добра, држава то све успева упркос значајном смањењу прозивдоње "Фијата", који је био основа раста, што, каже, значи да имамо све значајнију привреду, све више фабрика, за разлику од периода у којем су фабрике затваране.
Не видим да имамо озбиљних проблема, подвукао је председник.

Пренео је и прогнозе ММФ-а и Светске банке, које кажу да у наредне три године кумулативно порасти за 12,5 одсто БДП Србије, што значи 4,1 одсто на годишњем нивоу.

Иза Србије ће остати Албанија и БиХ, а све остале, попут Румуније, Бугарске, Мађарске и Хрватскем, које су чланице ЕУ, имаће кумулативно једноцифрени раст.

Србија ће бити најбоља, рекао је и додао да се очекује инфлација од 3 одсто.

Навео је и да ће према пројекцијама СБ, 2020. године Србија ће бити прва по расту у региону.

Оно што је, каже, за људе најважније, јер се тиче њиховог џепа и зарада - ММФ предвиђа да ће БДП "per capita" у 2023. години износити скоро 10.400 долара по глави становника, за разлику од 7.207 долара у 2017, што је повећање од 44 одсто.

Поновио је да очекује да Србија за годину дана по платама буде земља број један на Западном Балкану, што, подвлачи, никад није био случај.

То говори коликом брзином Србија иде напред и зато сам захвалан Ангели Меркел што то зна и што разуме економију и шта смо све упели да направимо у претходном периоду, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести