Европски новци и за базен и за уређење дворишта на селу

НОВИ САД: Регистрована пољопривредна газдинства заинтересовна за развој сеоског туризма моћи ће да добију бесповратан новац из ИПАРД 2 програма помоћи, који ће користити и за друге намене, осим улагања у физичку имовину, прераду и пласман пољопривредних поизвода и производа у рибарству, саопштило је Министарстово за европске интеграције.
 Selo Belegis Foto: V. Fifa
Фото: Дневник/ В. Фифа

То је резулат тога што је министарка и национална ИПА кординаторка Јадранка Јоксимовић потписала измене и допуне Финансијског споразума за ИПАРД 2 програм помоћи Европске уније.

До сада је, наводи се из Министарства, додела бесповратног новца из ИПАРД 2 програма била намењена само за улагање у физичку имовину пољопривредних газдинстава и прераду и пласман пољопривредних производа и производа рибарства. Сада се новац може користити и за инвестиције које се односе на развој руралног туризма, изградњу и реконструкцију објеката, набавку опреме, изградњу пратећих објеката, дечјих игралишта, пејзажно уређење дворишта, простора за дегустацију и продају хране и пића, спортске терене, базене, велнес објекте, па и за куповину опреме за производњу електричне енергије из обновљивих извора.

По речима помоћника министра пољопривреде Александра Богићевића, за тај програм могу се јавити физичка лица, предузетници, пољопривредна друштва и правна лица. Обавеза корисника ИПАРД подстицаја је да имају категорисан објекат за смештај на крају инвестиције, или више њих, укупног капацитета до 30 лежајева.

Богићевић је навео да је за учешће на конкурсу потребан бизнис-план, те да су пољопривредне стручне службе на располагању свима онима који желе да се пријаве за износ до 50.000 евра. За оне који конкуришу за веће износе помоћ пружају консалтинг куће. У зависности од захтева, корисници могу добити од 5.000 до 300.000 евра.

Ако се налазе у руралном подручју, остварује се већи подстицај – до 65 одсто, рекао је Богићевић.

Има више параметара, додао је, којима се утврђује рурално подручје: надморска висина, број становника, број запослених... и постоји правилник који дефинише где су та подручја.


Већ укључено хиљаду газдинстава

Више од 1.000 породичних газдинстава у Србији бави се сеоским туризмом, а интересовање за таквом врстом услуге све више расте.

Такође, важно је и то да се у руралном туризму остварује готово десет одсто укупне зараде наше земље од туризма.


Он је појаснио да се у оквиру ИПАРД програма прво улаже сопствени новац, а након тога подноси захтев и чека решење о одобрењу пројекта.

Када се добије решење о одобрењу пројекта, приступа се реализацији инвестиције. Када се инвестиција заврши, онда се предаје захтев за рефинансирање, односно исплату, уз све контроле које ће се пре тога одвијати, казао је Богићевић.

Само за први позив, који је отворен до 30. октобра, корисницима је на располагању око 20 милиона евра. Иначе, укупан буџет ИПАРД 2 програма за период од 2014. до 2020. године износи 393 милиона евра, од којих је ЕУ обезбедила 175 милиона, а национално суфинансирање износи 54,9 милиона. Преостала 163 милиона евра у ИПАРД 2 програму треба да обезбеде директни корисници подршке.

З. Д.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести