Фискални: Подршка владиним мерама, чак и по цену задуживања

БЕОГРАД: Фискални савет подржава и подстиче Владу у настојањима да ублажи економску неизвесност у околностима пандемије изазване коронавирусом, чак и по цену снажнијег задуживања државе.
fiskalni savet.jpg
Фото: fiskalni savet

Задужење државе за ефикасно санирање економских последица у овим околностима је оправдано, оцењује данас Фискални савет.

Најважнији задатак буџета јесте да непосредно финанисира све трошкове борбе за животе и здравље грађана Србије током кризе, наводи ФС и додаје да би уз то буџет морао да има важну улогу у умањењу економске штете за угрожене грађане и делове привреде, који ће овом кризом бити највише погођени.

"Фискални савет зато подржава једнократно, привремено повећање буџетског дефицита и јавног дуга, чак и у случају да оно буде релативно велико, под условом да се ова средства усмере рационално и одговорно".

Из Савета истичу да ће пандемија корона вируса имати снажан негативан утицај на светску економију и јавне финансије већине земаља, укључујући и Србију. 

Оштар привредни пад који се очекује, како наводе, довешће до аутоматског смањења јавних прихода, раста буџетског дефицита и последично до задуживања. 

У таквим условима, напомиње Савет, Влада мора да издвоји додатна средства из буџета за спровођење мера појачане здравствене заштите становништва, што ће повећати дефицит и јавни дуг. 

"Трошак ублажавања економских последица ове кризе за привреду и становништво био би, дакле, трећи озбиљан удар на буџет, који ће доћи преко свега наведеног и једино га је могуће финансирати задуживањем државе. Фискални савет, међутим, оцењује да јесте оправдано да држава током трајања ове кризе део средстава определи за финансијску подршку/пореске олакшице економски угроженим деловима становништва и привреде".

Захваљујући здравим јавним финансијама Србија је тренутно у могућности то да уради, наводи Савет и оцењује да мере Владе за умањење економске штете ове кризе морају бити рационално усмерене на најугроженије делове становништва и привреде.

"Најугроженији су тренутно запослени у приватном сектору, који би могли остати без посла и/или примања и мала и средња предузећа која немају расположиве ресурсе да се изборе с падом пословне активности. Тренутно нису угрожени запослени у јавном сектору и пензионери, јер они имају стабилне послове и/или стабилна примања", сматра Савет. 

ФС наводи да је оправдано да држава током трајања епидемије обезбеди редовне приходе (непромењене плате и пензије) и да гарантује да неће бити отпуштања из јавног сектора док траје криза.

Савет сматра да једнократна помоћ пензионерима није рационална, тим пре што је већ усвојено одлагање плаћања редовних месечних обавеза које ће такође представљати трошак за државу и јавна предузећа. 

"Важно је осигурати то да се по завршетку ове кризе и јавне финансије заједно са привредом врате у равнотежу, између осталог да би се могао сервисирати новонастали јавни дуг. Због тога држава сада не сме да посеже за структурним променама политика попут смањења пореских стопа, повраћаја дела ПДВ-а, и другим, чак и уколико би се то односило на ограничен број услуга или производа, нити за трајним повећањем расхода".

Правац у ком је оправдано да се делује у садашњим околностима, јесте одлагање одређених пореских обавеза за предузећа и становништво које те обавезе тренутно нису у могућности да плате, уз евентуалну једнократну и ограничену финансијску подршку најугроженијим, поручује Савет. 

"Фискални савет подржава и подстиче Владу у настојањима да ублажи економску неизвесност, чак и по цену снажнијег задуживања државе... Цена потребних мера биће готово извесно висока, али ју је оправдано платити како би приватни сектор прошао кроз ову (привремену) кризу са што мање последица, односно да би сутра својим пословањем и плаћањем пореза омогућио враћање новонасталог јавног дуга", закључује ФС.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести