Хоће ли продавнице у Србији и даље радити недељом?

Ближи се Нова година, а готово по правилу, кад се приближи неки празник, у јавности се поведе разговор о томе да ли трговине треба да раде сваки дан, укључујући и недељу и празнике, да ли би требало променити прописе и потпуно забранити рад недељом и празником, или направити компромис и одредити врсту продавница (прехрамбена роба, одећа, обућа, оптике, пекаре, тржни центри...) које би требало да раде, а тиме и оне које би тада могле имати браву на вратима.
prodavnica market
Фото: pixabay.com

Несумњиво је да одговор на то питање зависи од тога ко на њега одговара – послодавци, којима је често у интересу да се ради нон-стоп, грађани – који су навикли да већ годинама има продавница где могу у било које доба дана купити оно што им недостаје, или оне који у продавницама раде. А њих није мало јер у трговини ради око 200.000 запослених, од којих је чак 70 одсто жена.

Од земаља у окружењу једино је у Црној Гори недавно забрањен рад недељом, у многим земљама Европске уније трговине су тада затворене, али има и оних у којима се ради недељом, а у којем правцу ће ићи Србија по том питању показаће се у будућности. Наиме, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упутила је Министарству трговине, туризма и телекомуникација иницијативу за допуну Закона о трговини, а уколико би била усвојена, продавнице не би радиле недељом и државним и другим празницима.

Иницијатива је уследила након обраћања Самосталног синдиката трговине Србије, будући да највише запослених који раде надељом ради управо у трговинском сектору. Повереница је у саопштењу за медије указала на то да запослени у трговини имају слободан дан, али га најчешће могу користити током недеље, што ствара додатни проблем, посебно за запослене жене, пошто викендом не раде обданишта. По њеним речима, то повећава неодлучност за заснивање породице, што је за Србију, у којој је демографска ситуација већ деценијама неповољна, велики проблем.

Она истиче да је Законом о раду, као изузетак од правила, предвиђено да послодавац може одредити да се, осим недеље, неки други дан може користити за недељни одмор – а то се може урадити само ако природа посла и организација рада то захтевају, што је и разлог да се размотри пракса да највише трговина ради недељом. Повереница указује и на то да је Конвенцијом Међународне организације рада, између осталог, прописано да се раздобље недељног одмора кад год је то могуће мора подударати с даном у недељи који је по традицији или обичајима те земље одређен као дан одмора. Она наглашава да простора за унапређење равноправности запослених у трговини с радницима запосленим у другим секторима има и да очекује да ће Министарство, као овлашћени предлагач Закона о трговини, размотрити иницијативу и предузети одговарајуће мере.

Председник синдиката УГС „Независност” Зоран Стојиљковић каже да се синдикат свакако залаже за то да се запосленима омогући да обавезе на послу ускладе с приватним животом те да запослени у трговини не би требало да раде сваку недељу. Стојиљковић каже да не треба ићи у другу крајност и затворити све продавнице недељом, указује на то да би било добро да се ограничи број објеката у којима би се радило недељом, али наглашава да би, уз повећање зарада запосленима за рад недељом и празником, сигурно било заинтересованих да недељом оду на посао.

– Не верујем да ће послодавци подржати ту иницијативу, али сам сигуран у то да би веће зараде за рад недељом и празником мотивисале раднике у трговини да тада дођу на радно место – каже Стојиљковић. – Тако би и грађани који тада иду у куповину, или морају да то ураде, имали где да оду у пазар, а они који раде недељом и празником имали би зараду увећану за одговорајући проценат. То није никава новост јер продавница које раде недељом и празником има и у далеко развијенијим земљама, али је рад запослених одговарајуће плаћен.

Некад готово све затворене, сада готово све раде

Мало старији грађани сигурно се добро сећају да пре четрдесетак година продавница које су радиле недељом и празником готово да није било. Сада је слика потпуно другачија – огроман број трговина ради сваки дан, а немало их је које се никад не затварују, односно раде 365 дана 24 сата. Сасвим је сигурно да ни једно ни друго није добро, али је исто тако сигурно да постоји решење које би могло задовољити и грађане који у трговине иду, и раднике који у њима раде, а и послодавце који су трговински сектор изабрали за посао од којег живе. 

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести