Индустрија 4.0 мора да промени Србију

НОВИ САД: Дигитализација свега и свуда је данас неминовност и кључна компонента компетитивност, без обзира на многе техничке, економске и друштвене изазове, изјавио је јуче министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.
roboti.jpg
Фото: freeimages.com

У обраћању на 18. економском самиту Србије, чији је Танјуг медијски покровитељ, Поповић је поручио да је јако инжењерство кључни ресурс Србије за индустријски развој.

Будућност изградње индустрије 4.0 представљају трансформативни процеси у којима ће интернет, оф тхингс технолгије, вештачка интелгенција, роботи, производна мехатроника, кибернетско-физички производни системи представљати будућност и биће нова технолошка основа индустријализације, навео је Поповић.

Како је додао, дигитализација је један од приоритетних програма Владе Србије од самог почетка, што потврђује и фокусирање на иновације и технологије.

Влада нема никакве дилеме по питању будућег економског развоја Србије – он мора да буде базиран на индустрији, односно прерађивачкој индустрији, поручио је Поповић.

Нагласио је да Србија има амбицију да своју индустрију не развија на јефтиној физичкој радној снази већ на знању, иновацијама и новим производним технологијама.


Јако инжењерство

Кључни компетитивни ресурс Србије за индустријски развој је јако инжењерство. То није политичка фраза, то је чињеница, рекао је Поповић, и навео да само на универзитетима у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу постоји 17 „стем” факултета, од којих је 11 инжењерских и на којима је током ове године било више од 42.000 студената.

Према његовим речима, то је моћан ресурс на којем Србија планира свој будући индустријски развој и нову генерацију фабрика – фабрике будућности, у којима ће, заједно с људима, радити паметни роботи и интелигентне машине.


Кабинет који води, каже, од самог почетка ради на програмима дигитализације и роботизације индустрије, који имају за циљ да концепте, као што је индустрија 4.0, ефективно и на дугорочно одрживим основама примене у Србији.

Министар Поповић је рекао да се тренутно ради на програму формирања мреже центара технолошке компетитивности научно-технолошке изврсности за домен производних технологија, да се ради на пилот-пројекту формирања центра технолошке компетитивности за кибернетско-физичке производне системе, а у плану је и изградња националног центра за роботику. Све те нове технологије, каже, могу се развијати и у развојним центрима и фабрикама у Србији.

Нагласио је да Србија има најбоље техничке факултете, сјајне талентоване младе инжењере и истраживаче, те технолошке компаније доказано успешне у глобалним оквирима.

Истакао је и да Србија има визију и политичку вољу да с највишег државног нивоа подржи процес изградње индустрије 4.0 и успостављања најбољег амбијента за развој иновација и дигиталне економије у Србији.

То је Србија развијене економије, Србија високих плата, Србија чији се развој заснива на иновацијама и знању, Србија која је лидер у региону Балкана у развоју и примени иновација у индустрији, поручио је Поповић.

Д. В.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести